Share

Lončar: Izolovana bakterija, ali nije jedini uzrok infekcije

BEOGRAD – Prema poslednjim nalazima epidemiologa, izolovana je bakterija “klebsijela”, ali nije sigurno da je to jedini uzrok infekcije kod pacijenata u Urgentnom centru, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar, navodeći da je situacija trenutno pod kontrolom i da nema novih slučajeva.

Zlatibor Loncar

On je novinarima u pauzi konferencije Srpske medicinske dijaspore 2015. rekao da su uzorci poslati u Nemačku na dodatne analize .

“Nadam se da će u toku sledece nedelje Urgentni centar početi najnormalnije da funkcioniše”, rekao je Lončar navodeći da su uzeti brisevi i uzorci sa svih mogućih mesta.

On je apelovao na sve zaposlene u zdravstvu da se nivo preventive od sepse i asepse podigne na viši nivo, navodeći da preventivne mere podrazumevaju najviši nivo higijene i poštovanje propisanih procedura.

“Idu vrućine i leto, moramo da radimo i više nego što je propisano za sprečavanje infekcije”, rekao Lončar.

Ministar, koji je ranije jutros razgovarao sa epidemiolozima, je naveo da su infekcije nešto što se desava u celom svetu,i u mnogo razvijenijim zemljama od Srbije, ali da to ne znači da se treba opuštati.

 

 

Izvor: Novosti