Share

ČEDA: Članstvo Srbije u NATO preduslov regionalne stabilnosti

Članstvo Srbije u NATO je preduslov regionalne stabilnosti, ocenio je danas predsednik LDP Čedomir Jovanović navodeći da će članstvo Crne Gore u NATO to dodatno istaći.

Ceda Jovanovic

Jovanović, koji je juče u Podgorici prisustvovao Kongresu Demokratske partije socijalista (DPS), na pitanje da li smatra da će Srbija u narednom periodu promeniti stav i razmotriti opciju izdizanja odnosa sa Alijansom iznad partnerskih, odgovorio je potvrdno.

– Naravno da hoće, za tri, pet ili deset godina Srbija će o svom odnosu sa NATO-om govoriti jednako drugačije kao što sada govori o svom odnosu sa Crnom Gorom ili Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom, ili recimo u stavu o Srebrenici –  kazao je Jovanović agenciji MINA, saopštio je LDP.

Prema njegovim rečima, Srbija, za razliku od Crne Gore, pravi grešku, jer ne postoji dovoljno definisan stav o pojedinim ciljevima.

– Vreme je resurs i dok mi dajemo pogrešne odgovore ovaj svet ide sve dalje od nas. Mi sada moramo imati sposobnost da kažemo da je preduslov regionalne stabilnosti zapravo članstvo Srbije u NATO-u –  rekao je Jovanović.

Kako je kazao, članstvo Crne Gore samo će to dodatno istaći.

– Od toga ne treba bežati. Jasno je da nema ekonomskog razvoja, niti održivog života bez mira. Smatram, a to i vreme potvrđuje, da je u ovom trenutku NATO jedina institucionalna garancija za mirno rešavanje sporova koji su oduvek postojali među nama i koji su nas po pravilu gurali u sumnjive sukobe u kojima smo unistavali i jedni druge i sami sebe – objasnio je Jovanović.

Komentarišući odnose Srbije i Crne Gore gotovo deceniju nakon crnogorskog referenduma za nezavisnost, Jovanović je kazao da je Srbija tada pogrešila, jer je tražila šansu u aranžmanu koji nije bilo u skladu sa potrebama Crne Gore.

Prema njegovim rečima, to je bila nerazumna ideja očuvanja zajednice Srbije i Crne Gore i neopravdani strah od dogovora koji bi Srbiji i Crnoj Gori doneo nezavisnost.

Kako je naveo, o tome ko je pogrešio pokazuje ne samo stanje u ekonomiji, već i atmosfera u društvima.

 – Ne samo ekonomija, ne samo otvorena poglavlja u procesu EU integracija, nego pre svega atmosfera u jednom i drugom društvu govore ko je zapravo pogrešio, a ko je bio u pravu – kazao je Jovanović.

Danas, kako je rekao, više niko u Srbiji ne pomišlja na politiku koja je bila dominanatna pre nepunih deset godina.

– Sve ozbiljne stranke u državi govore jezikom kojim smo mi govorili maja 2006. godine – rekao je Jovanović.

Izvor: Tanjug/Informer