Share

Ovo je najbolja nedelja koju ćete imati ove godine, a evo i zašto

Ukoliko uživate u sunčanim danima, roštilju sa prijateljima i svim drugim aktivnostima koje možete da radite napolju, obradovaće vas činjenica da je danas najduži dan u godini.

Dugodnevnica

Posle najkraće noći u godini, danas je letnja dugodnevnica, koja je i najduži dan u godini. Sunce će biti na najvećoj udaljenosti od ekvatora. Ujedno počinje i leto, i to danas u 18.38 i trajaće do 23. septembra.

1. Zašto je dan tako dug?

Sunce se nalazi na najvišoj tački na nebu severne Zemljine polulopte. Animacija iznad, prikazuje kako promene položaja Zemlje u odnosu na Sunce, utiču na količinu svetlosti u svakoj hemisferi, kao i pod kojim uglom sunčeva svetlost pada na tlo.

2. Od čega zavisi koliko je udaljeno Sunce od mesta gde ja živim?

Koliko dnevne svetlosti vidimo u potpunosti zavisi od geografske širine. Brajan Bretšnajder, meteorolog sa Aljaske je nedavno napravio odličnu mapu koja pokazuje kako dnevna svetlost koja prolazi kroz 50 država varira u zavisnosti od geografske širine.

Dan

3. Gde sunce odlazi iza horizonta?

Ako planirate da fotografišete zalazak sunca, gledajte ka severozapadu. Tokom dugodnevnice u junu, sve lokacije na Zemlji (van polarnih krugova) vide izlazak i zalazak sunca na najsevernijoj tački duž horizonta.

4. Zašto posle dugodnevnice dolaze letnji vreli dani?

Iako se dan postepeno skraćuje posle dugodnevnice, najtopliji letnji dani ipak ne stižu još nekoliko nedelja. To je tako jer severna hemisfera nastavlja da dobije više toplote nego što je gubi još nekoliko nedelja. Okeani – kojima je potrebno više vremena da se zagreju i ohlade nego zemlji, takođe igraju ulogu u ovoj sezonskoj promeni temperature. Tek kada severna hemisfera počne da gubi više solarne energije nego što je dobija, prosečna temperatura počne da opada.

Izvor: 24 sata