Share
BUDUĆNOST SAD Počelo testiranje Guglovog bespilotnog auta na putevima!

BUDUĆNOST SAD Počelo testiranje Guglovog bespilotnog auta na putevima!

Najnoviji modeli Guglovog automobila bez vozača sada krstare javnim saobraćajnicama nedaleko od sedišta kompanije u Silicijumskoj dolini u Kaliforniji u okviru planova da taj ambiciozni projekat uđe u sledeću fazu

Automobil bez vozaca

To je prvi put da je tim bespilotnim automobilima sa dva sedišta dovoljeno da voze po javnim putevima, od kako je Gugl pre godinu dana predstavio novu generaciju vozila.

Guglova vozila do sada su testirana na privatnom poligonu lociranom u kompleksu bivše vazduhpolovne baze, oko 200 kilometara jugoistočno od San Franciska.

Gugl je prošlog meseca najavio da će početi sa testiranjem neobičnih vozila na putevima, ali nije precizirao termin, da bi sada objavio da automobili krstare brzinom do 40 kilometara na sat po putevima oko od grada Maunten vju u Kaliforniji.

Prvih godina projekta, Gugl je svoju robotsku tehnologiju za vožnju bez vozača ugrađivao u automobile marke leksus, dok nije uspeo da razvije manji prototip. Novi model bespilotnog automobila je dizajniran da funkcionise bez volana ili kočnica, ali će ih u početnoj fazi imati vozila koja se testiraju na javnim putevima.

U tim vozilima biće i jedna osoba zadužena da preuzme kontrolu u slučaju potrebe, kao sto je to bio slučaj i sa bespilotim leksusima u proteklih šest godina.

Od ove vrste testiranja Gugl očekuje uvid kako se bespilotna tehnologija ponaša u prisustvu automobila sa vozačima.

Odeljenje za motorna vozila Kalifornije izdalo je Guglu dozvolu da na javne saobraćajnice pošalje do 25 svojih vozila nove generacije. Kompanije se nada da će, ako sve prođe dobro, dobiti dozvolu da iz vozila ukloni volan, pedalu za kočenje i osobu koja kontroliše vožnju.

Rukovodioci Gugla očekuju da će se njihova vozila uključiti u svakodnevni saobraćaj do kraja decenije.

Raniji modeli Guglovih automobila bili su umešani u 13 manjih nesreća tokom više od 2,5 miliona pređenih kilometara, a u kompaniji su naveli da su za sve incidente bila odgovorna druga vozila, sa izuzetkom jednog kada je jedan zaposlenik upravljao bespilotnim autom.

 

Izvor: Informer