Share

UDAR NA DŽEP: Nišlijama od avgusta voda skuplja 10 odsto (VIDEO)

Nišlije će ubuduće utrošenu vodu plaćati 10 odsto više u odnosu na dosadašnju tarifu, odlučilo je Gradsko veće. Povećane su i takse za žalbe na rešenja organa lokalane uprave. S druge stane, smanjena je taksa za sklapanje braka van službenih prostorija, kao i cena usluga Tržnice za vlasnike kamiona teže od 5 tona, koji prodaju robu na kvantaskoj pijaci.

izvoriste medijana

Umesto dosadašnjih 53,o4 dinara Nišlije će utrošenu vodu plaćati 58,35 dinara po metru kubnom. Naplaćivanje po novoj tarifi počinje od avgusta.

Početkom godine Naisus je tražio uvećanje računa za 40 odsto ali se od te ideje odustalo jer je preduzeće u mećuvremenu dobilo poslove od kojih će ostvariti značajunu dobit.

Sa 130 na 200 dinara poskupece administrativne takse na žalbe rešenja organa loklane samouprave, dok će sa 15 na 8 hiljada dinara biti smanjena taksa za sklapenje braka van službenih prostorija.

Prvi put, uvodi se taksa i za reklame ispisane na trotorima. Usvojen i cenovnik koji određuje da će uklanjanje pokretnih stvari, poput starih automobila sa javnih površina po nalogu komunalne inspekcije, koštati 5000 dinara po satu.

Mogućnost čuvanja je 120 dana, gde je za prvih 10 dana dnevna nakanada 500 a posle toga 50 dinara po danu. Nakon isteka roka od 120 dana, JKP Medijana, takva vozila će moći da ponudi na reciklažu. Usvojen je i predlog JKP Tržnica na osnovu kojeg će već od ponedeljka smanjiti cenu svojih usluga za pojedine prodavce na Kvantaškoj pijaci.

Usvojen je i predlog o čišćenju 11 divljih deponija ukupne površine oko 65.000 kvadratnih metara. Na taj način biće uklonjeno oko 2500 kubika otpada, za šta će grad izdvojiti oko 2 miliona i 800.000 dinara.

Prilikom usvajanja finansijskog izveštaja Gradske stambne agencije za prošlu godinu, između ostalog je konstatovano da u poslednjih 10 godina, 50 stanara nije plaćalo kirije za korišćenje socijalnih stanova, i da ih je nemoguće namiriti iz stečajne mase propalih preduzeća u kojima su bili zaposleni.

 

Izvor: NTV/ Niške vesti