Share

Po novom zakoniku nećete smeti da detetu oduzmete mobilni, niti da mu zabranite izlazak iz kuće!?

Da, da, roditelji, dobro ste pročitali! Ma šta da je dete skrivilo, nećete smeti da reagujete na taj način. A nećete smeti ni da im zabranite izlazak iz kuće! Za one koji se sada krste i levom i desnom samo ćemo još napomenuti da biste u protivnom kršili slobodu kretanja i komunikacije!

decak telefon 1

Takođe, roditelji se obavezuju da decu već od pete godine obavezno informišu o homoseksualnosti, a ukoliko krše obaveze regulisane zakonom, mogu biti lišeni starateljstva!

Prisilni abortus

To su samo neki detalji iz Prednacrta građanskog zakonika, o kojem je juče počela javna rasprava na Pravnom fakultetu u Beogradu, a o tim detaljima je vođeno najviše polemike. Andrej Fajgelj, doskorašnji direktor Kulturnog centra Novog Sada i otac četvoro dece, prvi je negodovao nazivajući pojedine predloge „pravim hororom“ za srpske porodice.

– Prednacrt ovog zakona mnoge roditelje je baš uplašio i zgrozio. Ostavljati mogućnost za masovno oduzimanje dece i davati državi pravo na to je zastrašujuće. Da detetu ne smemo kao roditelji da kažemo: „Ne smeš da izađeš iz kuće“ ili „Ne možeš više da koristiš mobilni telefon“, jeziva su rešenja.

Ipak, najgori horor od svega je uvođenje kategorije prisilnog abortusa. Po tome bi lekar, ukoliko na ultrazvuku ustanovi da plod nije zdrav, da ima Daunov sindrom recimo, mogao od nadležnih službi da dobije zahtev za prisilni abortus – upozorio je Fajgelj, koji je osudio i zabranu telesnog kažnjavanja dece.
Profesorka porodičnog prava Olga Cvejić odmah ga je demantovala.

Smanjenje nasilja

– Prekid trudnoće će ostati dobrovoljan, službe ga mogu predložiti, ali samo je majka ta koja može odlučiti da li će abortirati ili ne. Te vaše izjave su tako uprošćene, neizbalansirane i izdramatizovane, s popularnim senzacionalističkim reagovanjima – rekla je Cvejićeva.

Ona je objasnila da je u slučaju kršenja prava deteta ukidanje roditeljskog prava poslednja mera:

– Mi time želimo da smanjimo nasilje, a ne da oduzimamo decu. Kad je reč o surogat majčinstvu, time nastojimo da pomognemo onima koji žele a ne mogu da imaju decu.

Nikola Selaković
GEJ ZAJEDNICA NIJE PORODICA

Gledano procentualno, odnosno upoređivanjem ukupnog broja poslanika i ćutologa u poslaničkim klubovima, na prvom mestu je Jedinstvena Srbija (JS), čija tri poslanika, od ukupno sedam ili blizu 50 odsto, nisu ništa rekla u Skupštini. Slede SPS i SNS sa blizu 20 odsto. Demokrate imaju nešto manje od deset odsto poslanika u svojim redovima koji do sada nisu iskoristili pravo da se istaknu za skupštinskom govornicom.

O PREDNACRTU GRAĐANSKOG ZAKONIKA

1. Javna rasprava o Prednacrtu građanskog zakonika trajaće narednih godinu dana
2. Rasprava bi trebalo da opredeli stavove društva i stručne javnosti o nizu novina koje se pominju u predlozima, a između ostalog o opravdanosti uvođenja eutanazije i surogat materinstva i pravnom regulisanje istopolnih vanbračnih zajednica
3. Komisija za izradu građanskog zakonika sastavljena je od profesora univerziteta i naučnih radnika, sudija Vrhovnog kasacionog suda, advokata, predstavnika državnih organa i drugih istaknutih stručnjaka
4. Javnu raspravu podržao je Program za pravne i pravosudne reforme u Srbiji Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ)

 

Izvor: vestinet.rs