Share

KAKO DA SE SAČUVATE: Oprez! Najgroznije polne bolesti vrebaju na bazenima!

Raste broj kupača koji su zaradili infekcije!

Pored ešerihije koli, crevnih upala i upala uha i kože, naročito se treba čuvati bakterijskih infekcija izazvanih hlamidijom, koje se mogu dobiti i preko mokrog peškira

bazen, bazeni, leto, kupanje, foto zorana jevtić

Ne rizikujte… Obavezno se tuširajte pre i posle kupanja u bazenu
 

BEOGRAD – Zbog nesnosnih vrućina na bazenima širom Srbije porastao je broj kupača, a s njima i broj onih koji su „pokupili“ kožne, gljivične i ginekološke infekcije i bakterije, upozoravaju lekari.

Svetlana Ražnatović, ginekolog u „Narodnom frontu“, kaže da se posebno treba čuvati bakterijskih infekcija koje izazivaju hlamidija, mikroplazma i ureaplazma, kao i virusnih herpesa.
– Iako se ove infekcije uglavnom prenose seksualnim putem, mogu se dobiti i preko peškira, u kontaktu mikroba sa sluznicom vagine – objašnjava dr Ražnatović.

Obavezno lečenje

Ona damama savetuje da redovno menjaju kupaći kostim i da ne sede u mokrom kupaćem ili na vlažnom peškiru. Današnje devojke često koriste tampone, pa bi nakon svakog boravka u vodi trebalo da promene tampon i kupaći. Mogu se javiti gljivice svake vrste, a ako se pH vagine promeni, može doći do javljanja tegoba u vidu žarenja, peckanja i pojačanog sekreta, i u tom slučaju obavezno je lečenje – objašnjava dr Ražnatović.

Alergija na hlor

Doktorka opšte prakse Nevenka Dimitrijević kaže da su u poslednje vreme pojačane enterovirusne infekcije, kao i infekcije mokraćnih puteva i bešike, i naglašava obavezno tuširanje pre i posle kupanja u bazenu.
– Može doći do prehlade, ali i pojave alergije na hlor, kožnih i gljivičnih oboljenja, a najviše stradaju stopala. Ljudima alergičnim na hlor savetuje se dodatan oprez i korišćenje zatvorenih bazena, jer velika koncentracija hlora može izazvati jaku alergiju, a nekad čak i gušenje – kaže doktorka Dimitrijević i savetuje da se treba obavezno obratiti lekaru ako dođe do pojave neke infekcije. Među njima se najčešće javljaju one izazvane ešerihijom koli, crevne infekcije, infekcije uha i kože. Ovakve pojave češće su kod žena nego kod muškaraca, jer vlažna sredina pre svega pogoduje razvoju vaginalnih infekcija i upali bešike i jajnika.

 

Gradski zavod za javno zdravlje
DOBAR KVALITET VODE

U Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd obavljaju se redovne kontrole kvaliteta vode za kupanje u bazenu „Milan Gale Muškatirović“, „Olimp“, „Tašmajdan“, „Košutnjak“, „11. april“, kao i u bazenima sportskih centara u Lazarevcu i Obrenovcu.
– Voda iz otvorenih javnih bazena uzorkuje se na nedeljnom nivou, a u laboratorijama Zavoda ispituju se njena fizičko-hemijska i mikrobiološka svojstva. Rezultati do sada sprovedenih analiza u 2015. ukazuju na to da je kvalitet vode u otvorenim bazenima zadovoljavajuć – rečeno je za Kurir u GZJZ.

 

Pakao u centru grada
NA SLAVIJI 49 STEPENI!

Ako je verovati termometru jedne apoteke u centru Beograda, na Slaviji, temperatura je oko 14.30 časova iznosila gotovo neverovatnih 49 stepeni! S druge strane, prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, juče je najviša dnevna temperatura u glavnom gradu iznosila 39 stepeni.

 

Saveti
KAKO DA SE SAČUVATE NA BAZENU

– tuširajte se pre i posle kupanja u bazenu
– nosite kapu i naočare za plivanje
– redovno presvlačite kupaći kostim
– ne sedite u mokrim stvarima ili na mokrom peškiru
– tampon menjajte nakon svakog boravka u vodi
– redovno se mažite kremom za sunčanje, posebno nakon izlaska iz vode
– ne zadržavajte se u vodi predugo

 

Posle kupanja u bazenu
ZDRAVSTVENE SMETNJE KOJE SE MOGU JAVITI

– prehlada
– alergija na hlor, koji nekad može da izazove i gušenje
– kožna i gljivična oboljenja
– infekcija ešerihijom koli
– crevne infekcije
– infekcije uha i oka (najčešće konjuktivitis)
– urinarne i vaginalne infekcije (hlamidija, mikroplazma)
– upale bešike i jajnika

 

Izvor: Kurir