Share

NIŠ Sudski spor stopirao radove na Oficirskom domu

Pošto Ministarstvo i Grad Niš nisu isplatili dug izvođaču koji ih je zbog toga tužio, radovi na Oficirskom domu su prekinuti, a ne zna se kada će se nastaviti.

490x370_490x370-Oficirski-dom-zgrada
Direktor preduzeća koje izvodi radove na ovom objektu Boban Banković kaže da je pre nekoliko meseci tužio Grad Niš i Ministarstvo privrede, koji su bili suinvestitori, za dug od oko 50 miliona dinara.

Po njegovoj računici “oko 5 miliona duguje Ministarstvo, a ostatak Grad”.

Radovi su prekinuti januara prošle godine, ja sam u međuvremenu probao da se s njima dogovorim, ali pošto to nije uspelo, obratio sam se sudu kako bih naplatio ono što mi duguju – kaže Banković.

On napominje da su radovi pri samom kraju, ali da neće biti nastavljeni dok sud ne da konačnu reč.

Kako kaže, očekuje da će ceo slučaj biti gotov na ročištu zakazanom za avgust i nada se da će nakon toga naplatiti potraživanja i završiti započeti posao.

Koliko Grad duguje?

Branimir Veselinović iz Direkcije za izgradnju Grada potvrđuje da Banković preko suda od Grada i Ministarstva ukupno traži 50 miliona dinara.

Ipak, nije mogao da objasni kako se došlo do te sume, s obzirom na to da, prema njegovim podacima, Ministarstvo do sada duguje oko 3,5 miliona, a Grad oko 18 miliona „koje je planirao da isplati“.

Grad je u budžetu imao novac. Taj obračun smo prema proceduri prosledili Ministarstvu, ali ga oni nisu odobrili iz nekih birokratsko-proceduralnih razloga i vratili su ga izvođaču. Ne bi bilo sporno da taj novac bude isplaćen ali nam to nije odobreno iz Ministarstva – kaže Veselinović.

Koji su to birokratsko-proceduralni razlozi, Veselinović nije mogao da precizira, a odgovor na ovo pitanje za sada nismo uspeli da dobijemo ni od Ministarstva privrede.

Preduzeće „Banković“, tvrdi Veselinović, sada traži da mu se isplate i priznati radovi, kao i oni koji su izvedeni a nisu priznati.

Mi kao nadzorni organ ne znamo koji je tačno iznos u pitanju, jer to je pitanje spora. Sud će to utvrditi – kaže Veselinović.

I pored brojnih pokušaja, novinari nisu uspeli u gradskoj upravi da saznaju ko koliko tačno duguje ovom preduzeću.

Radovi obustavljeni na samom kraju

U Direkciji za izgradnju kažu da je posao završen „više od 95 procenata“ i da su „ostali samo sitniji građevinski radovi“.

Preostalo je da se uradi priključak struje, kanalizacije i dodatni radovi na uređenju platoa, da bi se stekli uslovi za tehnički pregled i dobijanje upotrebne dozvole – kažu u Direkciji.

Inače, zgrada Oficirskog doma ima veliki istorijski značaj.

U njoj je 1914. godine, tokom Prvog svetskog rata, zasedala Narodna skupština. Tu je iste godine godine izglasana “Niška deklaracija”, a na Đurđevdan naredne godine i “Niška rezolucija”.

Nažalost, zbog nebrige je od nekada reprezentativne zgrade ostala samo ruina.

Rekonstrukcija cele zgrade je otpočela 6. avgusta 2013. godine, a trebalo je da bude završena za svega 3 meseca, do 10. novembra iste godine.Oficirski dom Nis

Rokovi su nekoliko puta bili pomerani, da bi na kraju radovi bili i obustavljeni.

 

Izvor: Južne vesti