Share
Pseće godine se ipak ne množe brojem 7

Pseće godine se ipak ne množe brojem 7

Mišljenje koje vlada među ljubiteljima pasa da je jedna ljudska godina jednaka sedam psećih nedavno je dovedena u pitanje. Stručnjaci tvrde da je ova računica znatno složenija nego što se misli.

pas 1234

Naime, rase pasa se međusobno veoma razlikuju, pa i računanje starosti Važeg ljubimca zavisi od toga.

Naučnici su došli do zaključka da upravo rasa i veličina psa imaju presudan uticaj na njegovu “starost”, jer se razvoj tela veoma razlikuje kod velikih i malih kuca.

Ustanovljeno je da psi koji pripadaju krupnijim rasama žive kraće nego oni mali, zbog većeg napora koji ulažu u kretanje i obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Međutim, paradoks je da se velike kuce razvijaju sporije od malih, pa će mali pas u jednoj tački života biti mlađi, a u drugoj stariji od istog krupnog psa sa kojim je upoređen.

pas 123

Veliki pas dostići će zrelost sa dve godine, a živi prosečno oko 7 godina, što je skoro duplo kraće od životnog veka malih i srednjih pasa.

Pseće godine se ne mogu jednostavno podeliti na ljudske, jer je razvoj psa neujednačen: tako će mali pas za godinu dana “napuniti” 12 i po godina, srednji pas 10 i po, dok će veliki pas sa godinu dana imati 9 “psećih” godina.

Nakon toga, rast, zrelost, starost i životni vek zavise, pre svega, od rase kojoj kuca pripada.

 

Izvor: zivotinje.rs