Share

NOVI NAMET ZA STUDENTE Indeks moraju da plate 9.000 dinara

Brucoši koji su na budžetu na nekom od 13 fakulteta u Nišu prilikom upisa moraju za indeks da plate visoku naknadu. Najskuplji su Medicinski i Elektronski, koji za indeks traže 9.000 dinara.

Brucoši u Nišu već morali da plate 9.000 dinara samo za polaganje prijemnog

Najjeftiniji je Tehnološki, Građevinsko-arhitektonski, Ekonomski i Pravni.

– Nisam mogla da verujem kad mi je ćerka rekla da mora da uplati 9.000 dinara da bi se upisala na budžetske studije farmacije na Medicinskom fakultetu.

Pomislila sam da me možda laže i da hoće da zadrži deo novca. Tražila sam da mi donese uplatnicu i uverila se. To je pljačka roditelja. Pre toga smo samo za polaganje prijemnog morali da uplatimo 9.000 dinara. Nije mi jasno zašto toliko plaćamo. Ti profesori se ne pitaju da li su roditelji zaposleni i da li mogu i imaju odakle da plate – ogorčeno priča Mila Veljković, majka brucoškinje.

Brucoš Elektronskog fakulteta Vuk Todorović priča da je bio iznenađen kad je video koliko košta upis.

– I posle neka neko kaže da studiramo o trošku države. Nismo ni počeli da studiramo, a već su nas odrali. Plati polaganje prijemnog, plati upis i ode skoro 200 evra. Pitam se šta će sledeće da izmisle. Profesori se, valjda, rukovode devizom da studiranje nije obavezno i da studira onak ko ima novca – kaže Todorović.

Prodekan za nastavu Pravnog fakulteta Nebojša Raičević kaže za “Blic” da njihovi brucoši plaćaju 1.000 dinara za semestralnu prijavu.

– Brucoši donose indeks. Trudili smo se da ne opterećujemo budžete roditelja taksama – veli prodekan.

„Blicu“ niko od čelnika Medicinskog i Elektronskog fakulteta nije hteo da kaže zašto njihovi brucoši moraju da plate visoke naknade za upis.

 

Izvor: Blic