Share
USVOJEN „TIJANIN ZAKON“ Potraga za nestalima počinje bez odlaganja

USVOJEN „TIJANIN ZAKON“ Potraga za nestalima počinje bez odlaganja

Potragu za nestalim licima policija će početi bez odlaganja po prijavi nestanka, utvrđeno je izmenama Zakona o policiji koje je danas usvojila Skupština Srbije, a koje će stupiti na snagu narednog dana od objavljivanja u „Službenom glasniku“.

JURIC TIJANA

Tijana Jurić (1999-2014)

Predvidjeno je da je policija dužna da ubuduće, u slučajevima nestanka lica, bez odlaganja koristi raspoložive mere i radnje, po prijavi nestanka, što bi trebalo da obezbedi efikasnost policijskih istraga otmica i nestanka maloletnika, u skladu sa u javnosti poznatim „Tijaninim zakonom“.

Izmene Zakona o policiji, za koje je glasalo 183 poslanika, dok je jedan bio protiv, trebalo bi da doprinosu pravnoj sigurnosti jer omogućavaju efikasniju organizaciju MUP i postupanje u slučajevima prijave nestaka lica, kao i hitno reagovanje u situacijama povećanog rizika.

Precizirane su i procedure za angažovanje specijalnih i posebnih jedinica, postupanje policije u stanju povećanog rizika, koje zahteva delimičnu ili punu pripravnost policijskih službenika na delu Srbije.

Predvidjeno je da ministar, na predlog direktora policije, u takvim situacijama i dogadajima nalaže izvršavanje zadataka prilagodjenih nastalim potrebama.

Specijalne jedinice PTJ i SAJ biće spojene u novu specijalnu jedinicu policije koja će zadržati naziv SAJ, a u kojoj će se naći najbolji koji prodju psihofizičke provere, a jasno je definisano koje su to specijalne i posebne jedinice, i uslovi za njihovo angažovanje.

  • Embedded image permalink

Posebne jedinice policije su Žandarmerija, Jedinica za obezbedjenje ličnosti i objekata i Helikopterska jedinica, a u Policijskoj upravi za Beograd – Policijska brigada.

Izmene zakona predvidjaju stvaranje sektora za ljudske resurse i za strateško planiranje, medjunarodnu saradnju i evropske integracije s obzirom na obaveze iz poglavlja 24 u pregovorima sa EU.
Detaljnije je razradjena odredba o bezbednosnoj proveri, a predvidjeno je da se ona vrši i na osnovu zahteva drugog organa.
Izmenama zakona predvidjen je osnov za penzionisanje odredjenog broja ljudi u MUP koji su u svojoj karijeri radili na izuzetno teškim poslovima i to pre ispunjenja opštih uslova za sticanje starosne penzje, a koji imaju navršenih 52 godine i 30 godina efektivnog rada na tim poslovima.

tijanin zakon

 

Izvor: Blic