Share
Rezerve krvi u Nišu stabilne

Rezerve krvi u Nišu stabilne

Nema nestašice krvi u Nišu. U niškom Zavodu za transfuziju kažu da su rezerve krvi stabilne i da u svakom trenutku raspolažu dovoljnim količinama krvi potrebnim za lečenje pacijenata. Sa druge strane, iz Instituta za transfuziju krvi Srbije upozoravaju da zbog nestašice krvi u Beogradu može doći do odlaganja operacija.

krv 2

Kako je ovih dana saopštio Institut za transfuziju krvi Srbije zbog nestašice krvi u Srbiji, postoji mogućnost da dođe do odlaganja operacija, da će prioritet imati vitalno ugroženi pacijenti, a otkazivaće se elektivne, takozvane hladne operacije, preneo je Tanjug.

Institut za transfuziju krvi Srbije je zato apelovao na građane da se odazovu pozivima za dobrovoljno davanje krvi , a kako se navodi potrebna je krv svih krvnih grupa, a trenutno je najizraženiji nedostatak krvi negativnih krvnih grupa (A negativne, B negativne i 0 negativne), ali i A pozitivne. U niškom Zavodu za transfuziju krvi, međutim, raspolažu u svakom trenutku dovoljnim količinama krvi potrebnim za lečenje pacijenata.

Iz niškog Zavoda saopštavaju da su rezerve krvi stabilne pre svega zahvaljujući dobrovoljnim davaocima krvi, kao i blagovremenom i preciznom planiranju redovnih akcija dobrovoljnog davanja krvi.

 

Oni podsećaju da svakog leta jačaju kampanju dobrovoljnog davanja krvi u koju se uključuju društveno odgovorne kompanije, preduzeća i pojedinci. Tako obezbeđuju kontinuiran i dovoljan priliv krvi koji zadovoljava zahteve zdravstvenih ustanova južnog regiona.

 

Izvor: Tanjug