Share

Trikovi koji će vam olakšati korišćenje Fejsbuka

Svakodnevno koristite Fejsbuk? Ponekada silne notifikacije i poruke mogu da budu naporne i nepregledne. Pogledajte nekoliko korisnih saveta za optimalno funkcionisanje na ovoj društvenoj mreži.

facebook pocetna

Izbacite neželjene sadržaje sa svog “News Feeda”

Sigurno uglavnom pratite sadržaje koji vas zanimaju, ali se uvek pronađe nekoliko prijatelja ili stranica koji, iako vas njihovi sadržaji u principu zanimaju, redovno zatrpavaju zid prečestim, gotovo identičnim, iritantnim objavama. Jednostavno sve takve prijatelje i stranice prestanite da pratite birući opciju ‘Unfollow’ ili ‘Hide all from’, zavisno od toga da li radite na smart telefonu ili računaru.

Budite u toku s najnovijim događajima

Fejsbuk je programiran da vam automatski pokazuje najzanimljivije priče i novosti, a to često znači prikazivanje sadržaja koji već odavno ne spadaju pod ‘novosti’. Jednostavno na levoj strani alatne trake odaberite opciju ‘Most Recent’ umesto opcije ‘Top Stories’ i uvek ćete biti u toku s najnovijim događanjima.

Napravite prioritete

Zahvaljujući nedavnim poboljšanjima Fejsbuk postavki, od sada možete birati čije objave želite prve da vidite pa tako na listu onih najprioritetnijih možete dodati najbolje prijatelje, članove porodice, omiljene stranice i sl. Kako biste aktivirali ovu opciju, idite na ‘News Feed preferences’ i pod ‘settings’ pronađite ‘prioritize who to see first’. Dodelite što više plavih zvezdica svima onima čije novosti nipošto ne želite da propustite.

Izbacite iz života dosadna obaveštenja

Teško da vam je baš slatko i simpatično da primate obaveštenja za svaku glupost koja se na Fejsbuku dogodi, bilo da je neko komentarisao neki sadržaj koji ste podelili, poslao vam zahtev za prijateljstvo i sl. Kako biste se neželjenih obaveštenja rešili, uđite u postavke svog telefona i odznačite sve stvari o kojima ne želite da budete obavešteni.

Iskopajte zaboravljene poruke

Ako niste znali (a verovali ili ne, mnogi ne znaju), zapravo imamo dva inboxa – jedan normalni u koji nam stižu poruke prijatelja i prijatelja naših prijatelja, i onaj drugi ‘other’ u koji stižu sve ostale poruke.

Onemogućite opciju ‘seen’

Fejsbuk automatski dopušta vašim prijateljima da vide u kojem ste tačno trenutku pročitali poruku koju su vam poslali. Upravo ta zanimljiva oznaka ‘seen’ poprilično je frustrirajuća za obe strane. Vaši prijatelji su frustrirani kada vide da je poruka pročitana, a odgovor ne stiže, dok ste s druge strane vi pod pritiskom da što pre odgovorite. Iako je malo komplikovano da isključite ovu opciju, kao jednostavnije rešenje mogu vam poslužiti aplikacije kao npr. “FBUnseen” (samo za Gugl Hrom) i “Unseenly”.

Liste s povlasticama

Ako niste znali, na Fejsbuku jako jednostavno možete slagati liste prijatelja. Pa tako možete imati listu omiljenih prijatelja, dosadne rodbine, kolega s fakulteta. Ono što nam se sviđa je da svaku listu možete ograničiti po želji, odnosno da možete odrediti da određene grupe ne vide određene sadržaje.

Uskratite sadržaj ljudima koje baš ne volite

Baš kao što možete listama prijatelja uskraćivati pristup, za svaku objavu koju objavljujete možete prilikom objavljivanja odrediti ko tu objavu sme videti. Jednostavno putem opcije ‘friends’ na objavi izaberite da li će svi videti, samo prijatelji ili određeni krug ljudi.

 

Izvor: dnevno.rs