Share
Mogu koze i ovce, mogu Aca i Ceca, ali ne i Nišvil

Mogu koze i ovce, mogu Aca i Ceca, ali ne i Nišvil

Nakon što niški Zavod za zaštitu spomenika Nišvillu nije odobrio korišćenje svih traženih lokacija u Tvrđavi, održavanje ovog džez-festivala dovedeno je u pitanje.

NISVILLE

U Zavodu svoze iza odluke koja je, kažu, isključivo stručna, a uprava festivala traži da je nadležni republički Zavod promeni. Saznaje se da će problem narednih dana ipak biti rešen i da će džez festival imati dovoljno prostora za sve planirane aktivnosti.

Novinar Predrag Blagojević nakon tekstova o, sada zatrpanoj Bazilici koja se našla na putu Koridoru 10 kod Bele Palanke, zamalo se našao u ulozi arbitra u ovom slučaju. Iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika, dobio je telefonski poziv da ode do Tvrđave i proveri da li su te lokacije dobre za održavanje festivala.

„Svaki normalan čovek bi očekivao da odluke zasnivaju na stručnoj proceni, a ne da pozovu novinara i zamole ga: je’l možeš da se prošetaš do Tvrđave i vidiš kako to tamo izgleda“, kaže Predrag Blagojević, novinar.

Odluku Zavoda, u kojoj novinar Blagojević neće učestvovati, iščekuju organizatori festivala. Ove godine saglasnost nisu dobili ni za neke bine koje koriste već godinama.

„Obrazloženje nismo dobili u rešenju“, kaže Ivan Blagojević, direktor Nišvilla.

Za sada, ne zna se šta će biti sa radionicama za decu, „youth stageom“, prostorom za projekciju nemih filmova uz klavirsku pratnju.

„Ono što je najspornije to je da su tražili prostor severoistočnih bedema, bastiona Tvrđave, a to je najugroženiji deo o čemu pričamo jako dugo“, objašnjava Elena Petrović, direktorka Zavoda.

Tenzije su porasle, jer u Nišvillu tvrde da neki drugi izvođači imaju povlašćen status.

„Moram da pomenem da smo rešenje platili 48.000 dinara. U međuvremenu smo saznali da Aca Lukas nije platio ni dinar“, kaže Blagojević.

Da je pristao na ulogu stručnog saradnika, koji to nije, novinar Blagojević bi ovako odlučio: „Mislim da bi trebalo da se održi Nišvill. Ako se ovde održavaju izložbe koza, ovaca, Cecin koncert, ne vidim zašto ne bi i manifestacija koja je jedan od dva najveća brenda Niša“.

N1 saznaje da je Republički zavod, u skoro svim stavkama, potvrdio odluku niškog, ali će, uz nove, preciznije dogovore, festivala ipak biti u Tvrđavi, na deset bina.

Nisville-volonteers-2014-Copy

Video: N1

Izvor: N1