Share

Na jugu i sirće skuplje

Nišlije za istu količinu namirnica plaćaju više od žitelja Novog Sada i Beograda, pokazuje istraživanje Asocijacije potrošača Srbije, koje je finansirala ambasada SAD

GRAD NIS 1

Istraživanje Asocijacije potrošača Srbije (APOS), obavljeno prošlog meseca, pokazalo je da korpa sa 60 izabranih namirnica najviše košta u Nišu – 14.200 dinara. Sledeći je Novi Sad, sa 14.100, pa tek onda Beograd – 13.700 dinara – što je svojevrsno iznenađenje, jer u najsiromašnijem od ova tri grada, sa najmanjim primanjima građana (prosečno 37.951 dinar) i najvećim brojem nezaposlenih (oko 36.000), hrana je najskuplja.

Istovremeno, pomenuto istraživanje pokazalo je da međusobne razlike zavise i od grupe proizvoda, te tako za korpu prosečne vrednosti 1.000 dinara – brašno, pirinač, testenine i peciva – Nišlije moraju da plate 1.060, a Beograđani 940 dinara.

Nišlije najskuplje plaćaju i suhomesnate proizvode, kao i osnovne životne namirnice u koje spadaju ulje, jaja, šećer, so, sokovi, voda… S druge strane, u Novom Sadu su nepovoljnije cene mleka i mlečnih proizvoda, kao i konzervirane i zamrznute robe, ali su zato jevtinija sveža junetina, svinjsko i pileće meso – grupi namirnica u kojoj je Beograd jedino skuplji od Niša i Novog Sada.

Poređenja radi, među 60 izabranih namirnica, kilogram alpske kobasice u Nišu staje 741, u Novom Sadu 514, a u Beogradu 504 dinara. Drugim rečima, Nišlije će za ovaj proizvod morati da izdvoje čak 237 dinara više nego Beograđani…

U Niškim supermarketima kilogram stišnjene šunke košta 950 dinara, u Novom Sadu 833 i opet najmanje u Beogradu – 778. Za zapakovano pile, po kilogramu, žitelji grada na Nišavi treba da plate 279 dinara – 20 do 30 više nego u ostala dva pomenuta grada.

Nišlije, takođe, skuplje plaćaju i riblje štapiće, pirinač i pasulj. Pakovanje od 10 jaja u Nišu košta 129 dinara, a u Beogradu i Novom Sadu i do 26 dinara manje. Žitelji Niša skuplje plaćaju i krompir, kukurozno brašno, sveže mleko i negaziranu vodu, a više bi im se isplatilo da u Beogradu ili Novom Sadu kupuju i špagete, jer bi uštedeli 15 dinara.

Ovde je za nekoliko dinara skuplje čak i sirće, baš kako i čokolada za kuvanje: 100 grama na Nišavi je 72 dinara, kraj Dunava 58, a na ušću Save u veliku reku 48.

– Monitoring cena u pomenuta tri grada podrazumevao je upoređivanje namirnica istog proizvođača i iste količine, odnosno veličine pakovanja, osim u slučajevima kada je tražen najpovoljniji artikal u ponudi. Proveravane su samo redovne cene, bez trenutnih akcijskih ponuda, jer to rezultatima istraživanja daje verodostojnost – saopšteno je iz APOS, čije istraživanje je finansirala ambasada SAD u Srbiji.

 

Autor: D.Stojanović

Foto: M.B.

Izvor: Novosti