Share

Utajili porez nelegalnom prodajom stanova u Nišu

Niška policija uhapsila je suvlasnika preduzeća “Agrohim” iz Beograda i njegovu saradnicu i bivše direktore leskovačkog “Energoprojekta Čogurić” zbog sumnje da su oštetili budžet Srbije za skoro 46 miliona dinara. Za dve osobe se još traga.
zgrada

U zgradi u centru Niša stanove prodavali „na crno“; foto: Agrohim

Niška policija uhapsila je suvlasnika preduzeća “Agrohim” iz Beograda i njegovu saradnicu i bivše direktore leskovačkog “Energoprojekta Čogurić” zbog sumnje da su oštetili budžet Srbije za skoro 46 miliona dinara. Za dve osobe se još traga.

Kako stoji u policijskom saopštenju, lisice su stavljene na ruke D. K. (53) iz Beograda, suvlasniku “Agrohima”, S. M. (58) iz Niša, radnici ovog preduzaća, i bivšim direktorima preduzeća “Energosistem Čogurić” A. Č. (45) iz Leskovca i J. S. (36) iz Niša.

Svi oni se sumnjiče za poresku utaju prilikom prodaje stanova u zgradi na nišavskom keju u Skopljanskoj ulici, koje je preduzeće “Agrohim” gradilo u Nišu, a u kojoj je “Energosistem” bio jedan od izvođača radova.

Naime, kako stoji u saopštenju, sumnja se da su D. K. i S. N. kao odgovorna lica u “Agrohimu”, sa još dve osobe za kojima policija traga, u periodu od 2011. do 2013. godine prodavali stanove u zgradi u Nišu tako što su od kupaca zahtevali da deo novca uplate na račun preduzeća, a deo daju “na ruke”.

Na taj način je D. K. protivzakonito zaradio 330.046 evra, dok je neobračunavanjem poreza budžet oštećen za više od 20 miliona dinara.

 

agrohim
Reklamirali se kao „pouzdani investitor“; foto: Agrohim
Poklonjene stanove prodavao “na crno”
Leskovački “Energosistem Čogurić” je u zgradi “Agrohima” bio jedan od izvođača radova, a za to je od “Agrohima” dobio nekoliko stanova u izgrađenoj zgradi.
Bivši direktor A. Č. je stanove prodavao, ali dobijeni novac u iznosu od 113.573 evra nije uplatio na račun preduzeća. Iznos od 223.905 evra, koji je takođe dobio od prodaje stanova, kako piše policija, bivši direktor je dao radniku J. S, koji je kasnije u kratkom vremenskom periodu bio i na funkciji direktora, i koji takođe nije uplatio na račun firme.
Na taj način, piše u saopštenju, budžet je oštećen za oko 25 miliona dinara zbog neuplaćivanja PDV-a.
Inače, prema podacima Agencije za privredne registre, A. Č. je na funkciji direktora bio do 12. marta ove godine, kada je firmu prebacio na J. S, a promenio je i sedište preduzeća iz Leskovca u Lipljan.
Ipak, J. S. se nije dugo zadržao na novoj funkciji, već je 7. aprila upravljanje preduzećem prepustio novom direktoru.
Izgradili zgradu na gradskom parkingu
Prostor u Skopljanskoj na kojem je „Agrohim“ izgradio svoju zgradu, do 2010. godine koristio se kao javno parkiralište.
Ova beogradska firma ga je kupila na javoj licitaciji za nešto više od 84 miliona dinara, a planirano je da tu bude izgrađena zgrada, ali i kako je pisala „E-Kapija“, banka, pošta, hotel, objekti kulture, snabdevanja, trgovine, ugostiteljstva i uslužnog zanatsva.
Izvor: juznevesti.com