Share
U avionu je upoznao ženu koja ga je promenila: 10 životnih lekcija koje sam naučio od jedne starice

U avionu je upoznao ženu koja ga je promenila: 10 životnih lekcija koje sam naučio od jedne starice

Dok sam se primicao svom sedištu, začuo sam glas koji je pripadao jednoj baki. Ispostavilo se da je dobila sedište do mene, i zvala se Vanesa. Upitala me je da li je dozvoljeno da se posluži mobilnim telefonom, budući da je avion poleteo, i tako smo započeli razgovor koji nas je oboje promenio.

starica ruke

Kolumnista portala “YourTango”, Kristijan Kabalero, krenuo je nedavno na aerodrom zbog poslovnog putovanja.

– Dok sam se primicao svom sedištu, začuo sam glas koji je pripadao jednoj baki. Ispostavilo se da je dobila sedište do mene, i zvala se Vanesa. Upitala me je da li je dozvoljeno da se posluži mobilnim telefonom, budući da je avion poleteo, i tako smo započeli razgovor koji nas je oboje promenio.

avion 1

Vidite, Vanesa je sa svoje 82 godine i dalje jedna od najpozitivnijih, najhrabrihih i najproniciljivijih ljudi koje sam ikada sreo. Ona je dokaz da čak i ako ne postanete slavna zvezda čije će ime biti ispisano na Bulevaru slavnih, možete ostaviti dubok trag na ljude oko sebe – čak i kada niste svesni te svoje moći.

Od kada smo se upoznali u avionu, Vanesa i ja smo se redovno dopisivali mejlom. Ona je redovno održavala kontakt sa mnom kako bi bila sigurna da živim na način koji će mi omogućiti da budem srećan, i to joj je uspelo.

Vanesa, koja je u međuvremenu preminula, rođena je u katoličkoj porodici u Americi pre Drugog svetskog rata. Iako je doživela više životnih tragedija, uključujući i gubitak majke kada je imala tek godinu dana, i gubitak sina u srednjim godinama, stalno me je podsećala na to da moram da verujem u sreću.

U toku našeg razgovora u avionu, rekla mi je sledeće: “Pogledaj ovo lice – lice stare žene koja zna da je planiranje bilo čega besmisleno. Ako si ubeđen da ti nikada nećeš biti star – grešiš. Starenje je neizbežno i možeš se smatrati srećnim ako dođeš u moje godine. Veruj mi – ne želiš da dođeš u moje godine i da žališ za bilo čim. Idi, i napravi najbolje što možeš od svog života uzimajući u obzir okolnosti u kojima se nalaziš. Daj sebi dozvolu da budeš srećan”.

Na tom letu, Vanesa me je navela da svoj život posmatram iz drugog ugla. Shvatio sam da moji pokušaji da usrećim druge ljude nemaju značaja, osim ukoliko oni sami to ne žele.

Taj savet je samo jedan u nizu mudrosti kojima me je obasula u toku leta, ali i našeg nastavka prijateljstva. Zbog toga sam rešio da iz naših razgovora izvučem par najbitnijih teza.

 

– Ne zadržavaj se na stvarima nad kojima nemaš kontrolu.

– Okruži se pozitivnim i srećnim ljudima.

– Izbegavaj tračeve i ogovaranje.

– Ne zadovoljavaj se partnerom koji te ne voli toliko da te stavlja iznad svega drugog.

– Odupri se nagonu da juriš za novcem misleći da će ti to doneti sreću.

– Svakodnevno pomogni kome god možeš

– Nemoj nikoga povrediti namerno.

– Ne plaši se neuspeha.

– Voli strastveno i duboko.

– Održavaj um i telo u formi.

 

Nadam se da ćete i vi jednom upoznati svoju Vanesu. Ili, još bolje, da ćete postati nečija Vanesa”.

 

Izvor: dnevno.rs