Share
KUTAK ZA ZDRAV ŽIVOT Šta vam rade gazirana pića?

KUTAK ZA ZDRAV ŽIVOT Šta vam rade gazirana pića?

Jeste li se ikada zapitali šta vašem telu radi ispijanje gaziranih pića, koja su puna šećera? Možda bi trebalo da pažljivo pročitate ovo što sledi…

gazirana-pica

10 minuta – U telu se našlo 10 kafenih kašika šećera, što je doza više nego dovoljna za ceo dan.
20 minuta – Šećer u krvi uzrokuje navalu insulina, a jetra se silno trudi da pretvori sav taj šećer u masnoću.
40 minuta – Kofein je kompletno apsorbovan, zenice se šire, krvni pritisak raste, a jetra izbacuje šećer u krvotok. Adenozin receptori u mozgu su blokirani i sprečavaju pospanost.
45 minuta – Telo proizvodi dopamin, koji stimuliše centre za užitak u mozgu, slično kao heroin.
60 minuta – Fosforna kiselina veže kalcijum, magnezijum i cink u donjem delu creva i podstiče metabolizam. To je još složenije zbog visoke doze šećera i veštačkih zaslađivača, koji povećavaju izlučivanje kalcijuma.

Kofein ima diuretska svojstva i češće mokrite, tako da ćete izgubiti i natrijum, elektrolite i vodu iz tela. Dolazi do pada šećera, pa postajete razdražljivi i tromi. Osim što ste izgubili tečnost, izgubili ste i materije korisne za jačanje kostiju i zuba.

gazirana pica 1

Redovna konzumacija većih količina ovakvih napitaka pogoduje povećanju pritiska, bolestima srca, dijabetesu i gojaznosti. Velika količina šećera koja naglo dođe u telo prisiljava gušteraču da pojačano proizvodi insulin, a to povećava šanse za razvoj dijabetesa tipa 2.

zubi

Stradaju zubi

Gazirana pića sadrže soli i kofein. Puna su kiselina koje oštećuju zubnu gleđ i vode karijesu, a veštačke boje mogu obojiti zube. Samo jedna limenka može da sadrži 39 grama šećera, što je dnevna doza. Potrebno je samo 20 sekundi da bakterije u ustima počnu da proizvode kiselinu, a nagrišće gleđ za pola sata. Ako vam treba 30 minuta da sve popijete, tada se štetno delovanje na zube znatno produžava. Žvakaća guma bez šećera pomaže u smanjivanju kiseline u ustima.

 

 

Izvor: Alo