Share

Fejsbukov internet dron spreman za let

Poznata je stvar da Fejsbuk putem svoje inicijative Internet.org želi na mrežu svih mreža povezati ceo svet, s naglaskom da nerazvijene zemlje i inače teško dostupne krajeve sveta. Za povezivanje na Internet potrebno je do svakog dela sveta dovesti bežični signal, a u Fejsbuku su to namerili da učine putem dronova.

Prva od njihovih bespilotnih letelica ovih dana je privedena kraju i spremna je za probmi let, objavljeno je iz Zuckerbergove kompanije. Ovaj dron težak je tek oko 400 kilograma, a može da leti na visinama od 20 do 30 kilometara, i tamo može samostalno ostati do 90 dana. Raspon krila ove impresivne letelice u rangu je s Boeingom 737 i iznosi 42 metra.

Zamišljeno je da ovi dronovi kruže na zadanim visinama u krugovima poluprečnika oko 3 kilometra, te pritom na Zemlju ispod sebe šalju 3G, 4G ili LTE signal kojim se ljudi mogu povezati na Internet. Veliki broj letelica međusobno bi komunicirale i prenosile podatke laserima (propusnosti više desetaka Gbps), koji se takođe razvijaju posebno za ovaj projekat. Prvi probni let ovog drona, inače izrađenog u Velikoj Britaniji (za samo 14 meseci), očekuje se do kraja godine.

 

Autor: ITN Team

Izvor: itnetwork.rs