Share
Naučite da čitate misli: 6 načina da s lakoćom razumete mentalno stanje sagovornika

Naučite da čitate misli: 6 načina da s lakoćom razumete mentalno stanje sagovornika

Imamo 3 mozga, tvrde naučnici, a dva od njih odlično čitaju misli drugih ljudi…

mozak

Mnogi od nas misle da je čitanje nečijeg uma neka vrsta mehanizma kontrole i da sposobnost predviđanja nečijeg narednog poteza znači da tom osobom možete i da manipulišete. Međutim, u svakodnevnom životu, tzv. ‘čitanje misli’ ima daleko praktičniju ulogu.

Čitanje misli može nam omogućiti da shvatimo kako oni razmišljaju i na koji način im možemo pomoći. Postoji 6 stavki o kojima moramo voditi računa kako bismo lako tumačili nečije misli:

1. Govor tela

Govor tela jasno pokazuje o čemu neko razmišlja. Nabrano čelo, klackanje na stolici napred-nazad, isprepletani prsti leve i desne ruke… ovo su najčešće znaci stresa, a ako osoba sedi tako zgrčeno da se već bliži pozi fetusa, svedoci ste ozbiljnom stanju ugroženosti.

Treba pratiti i pokrete rukama – kada primati u divljini pokazuju svoju snagu, oni šire ruke, protežu se i lupaju po grudima. Zapravo, na taj način oni smanjuju nivo hormona kortizola i smanjuju stres.

Naučnici tvrde da se naše emocije prvo pokazuju na telu, a tek onda – makar i nekoliko nanosekundi kasnije – javljaju u našem svesnom umu.

2. Disanje

Ukoliko neko duboko diše, to ukazuje na opuštenost. Plitak dah znači napetost, a ako je kombinovan s kratkim, odsečnim udasima, vrlo je moguće da osoba nešto i prikriva. Disanje možete pratiti po pokretima grudnog koša – stegnut grudni koš u vezi je s plitkim disanjem, ali će se odraziti i na snagu i boju glasa.

3. Pokreti očiju

Premda lice ne mora biti prva tačka od koje počinjete da pratite govor tela, sigurno je jedno od najsadržajnijih. Pratite pokrete očiju: zenice se šire kad se osoba duboko koncentriše, ali i u trenutku upoznavanja s novim ljudima.

 

Izvor: lovesensa.rs