Share
Strast je lek za stres

Strast je lek za stres

Seksualna energija je izvor kreativnosti i sreće − zato poslušajte naše savete i krenite na put njenog oslobađanja dodirom, masažom i ljubavlju prema sebi.

strast dvoje 01

Živimo u vremenu kada smo zasuti seksualnim sadržajima na svakom koraku – od reklama, muzičkih spotova, modnih časopisa, preko televizijskih programa i pop kulture, pa zvuči pomalo apsurdno da je potrebno raditi na buđenju seksualnosti. Ali seksualnost koju je potrebno probuditi jeste ona iskonska potreba svake žene za užitkom, osećanjem prijatnosti i upoznavanjem sa sopstvenim sklonostima, koje mogu biti u suprotnosti sa porukama društva o tome kakve bi trebalo da budu i u čemu bi trebalo da uživaju.

Seksualna energija je životna energija i jedna od najkreativnijih sila u našem životu. Dobro usmerena, osobi obezbeđuje osećaj sreće i ispunjenja, pa se zato u mnogim kulturama i religijama smatrala opasnom jer je takvim pojedincem teže manipulisati. Drugi problem je taj što se ženska i muška seksualna energija znatno razlikuju – dok se muškarci energetski prazne orgazmom, za žene je on energetski punjač. Ali s obzirom na to da su organizovane religije bile pod vođstvom muškaraca, principe koji su dobri za muškarce primenjivali su na žene i time im uskratili esencijalan deo potreban za razvoj. Kada znamo u kakvom su podređenom položaju tokom istorije bile žene, da im je jedna od glavnih uloga bilo rađanje, a nevinost na visokoj ceni, i tome dodamo sve tabue o divljoj ženskoj prirodi i strah od menstrualne krvi, nije ni čudo što se većina žena bori sa svojom seksualnošću.

Naravno, tu su i dvostruka kulturološka merila – za muškarca je pohvalno ako ima izražen libido i veći broj partnerki, a žena koja otvoreno pokazuje svoje uživanje u seksu i ima veći broj partnera izložena je preziru i neodobravanju okoline. Nije ni čudo što veliki broj žena ima seksualne blokade. Dobra vest je da svoju seksualnost možete probuditi jednostavnim vežbama koje korene imaju u istočnim metodama kultivisanja seksualne energije: taoizmu i tantri. Ali krenimo redom. Prvo ćemo se upoznati sa faktorima koji ometaju buđenje seksualnosti. Dok ih čitate, pokušajte da osvestite koliko oni mogu da se primene na vas.

Čak i bebe uživaju u dodirivanju intimnih delova tela – iako ne znaju ništa o seksu, znaju da prepoznaju prijatnost. Roditelji često greše dajući im signale da to nije prihvatljivo ponašanje – umesto da ih nauče da je u redu da istražuju svoje telo kada su sami, govore im da je to fuj i neprihvatljivo ponašanje. Samim tim, trajno vežu osećanje srama za genitalije i užitak. Uostalom, po čemu je lakat u redu, a vagina bljak?

orgazam ruka 2

Vrste ženskog orgazma

Uz pubertet se vezuju promene u ponašanju pod uticajem hormona – razdražljivost, nagle promene raspoloženja, svadljivost. Ako možete da se prisetite tog perioda, možda sa sadašnjim iskustvom prepoznate simptome seksualne želje.

Tokom odrastanja nismo bili sposobni da je prepoznamo niti tu potrebu zadovoljimo bilo samozadovoljavanjem, bilo raznim fizičkim aktivnostima. Iako većina u tom periodu počinje sa samozadovoljavanjem – zbog srama i straha da ne budemo uhvaćeni uglavnom se koncentrišemo na što brže postizanje orgazma. Time na duge staze smanjujemo sopstveni kapacitet za užitak.

Seksualnost se, nažalost, vezuje za partnerski odnos bez podsticanja istraživanja sopstvenih preferencija. Samim tim dolazi do dva velika problema – završavanje u vezama zbog zadovoljavanja seksualne želje i nepostizanje seksualnog zadovoljstva. Možda je najveći problem prebacivanje odgovornosti za naš orgazam na part­nera a da prethodno nismo izrazili svoje želje i ostavili dovoljno prostora za istraživanje.

Ako se ne osećamo prijatno u svojoj koži, teško da ćemo se osećati prijatno gole u prisutnosti partnera i da ćemo moći da prihvatimo i uživamo u tome što partner uživa u pogledu na naše telo. Iako jača svesnost kako prikaz žena u medijima nije reprezentativan za opštu populaciju, mnoge žene smatraju da nisu vredne ljubavi i pažnje jer njihovo telo ne zadovoljava postavljen standard lepote. Nažalost, nakon radikalnih dijeta, brazilskih depilacija i nebrojenih kozmetičkih preparata, trenutno je sve popularnija labioplastika jer je neko uverio žene da njihove vagine nisu lepe.

Menstrualni ciklus je predivna stvar – daje nam priliku da na mesečnoj bazi proživimo ciklus rođenja, stvaranja i smrti, što se odražava u izuzetnoj kreativnosti u jednom delu ciklusa i potrebom za povlačenjem u drugom.

Ali mnoge žene ga doživljavaju kao kaznu, nešto prljavo, i u kombinaciji sa neprihvatanjem tela stvaraju blokade. Stoga žene koje imaju prob­lema sa menstrualnim ciklusom često imaju problema i sa seksualnošću, i obratno.

Svaka žena je svesna da, i uz najbolju kontracepciju, postoji vrlo mala verovatnoća da zatrudni. Brojni su razlozi zašto žene ne žele da zatrudne i treba poštovati odluku svake pojedinačno. S obzirom na to da se o kontracepciji uglavnom brinu žene, mnoge od njih upravo zbog toga ne mogu da se opuste i uživaju u seksu.

Kao što su nam jedinstveni otisci prstiju, tako nam je jedinstven i seksualni karakter. Svaka od nas ima svoj set nadražaja – čulnih, emotivnih i podsvesnih, koji nas uzbuđuju. Postoje brojne šale na račun potrebne veštine da bi žena doživela orgazam. Meni je možda najdraža sličica koja muške i ženske potrebe upoređuje sa električnim uređajima – dok muški ima samo jedan prekidač ON-OFF, ženski ima brojne prekidače, dugmiće, kazaljke i lampice. To i nije daleko od istine, jer dok muškarci uglavnom poznaju samo jednu vrstu orgazma, kod žena postoje klitorisni i vaginalni, a prema mišljenju nekih čak i širi spektar – G-tačka, cervikalni, analni, pa čak i kao posledica stimulisanja bradavica.

orgazam ruka

Može li se seksualnost naučiti?

U životu se susrećemo sa ženskim arhetipovima koji jednoznačno opisuju žensku seksualnu personu – svetica, zavodnica, majka… Mnogo žena se bori sa željama koje osvešćuju u sebi i svojim seksualnim potrebama jer ne mogu da ih pronađu ni u jednoj “fioci”. Ne samo da nema potrebe da pristajemo na jednu ulogu nego ponekada treba i svesno izaći iz svoje zone sigurnosti jer, samo tako možemo da otkrijemo nešto o sebi.

Edukacija o seksualnosti se uglavnom svodila na anatomiju, osnove kontracepcije i informacije o polnim bolestima. Generacije nisu učile o važnosti užitka, komunikacije sa partnerom i dobrobitima zdravog seksualnog života. Kako je u ženskim kružocima tek nedavno počelo da se razgovara o seksualnim preferencijama, mnoge žene su odahnule kada su shvatile da su njihove sklonosti i potrebe sasvim uobičajene. Kod nas još ne postoje radionice na kojima bismo mogle da usavršimo svoje veštine, ali literatura je dostupna.

Sigurno ste bezbroj puta pročitale savete o štiklama, čarapama, čipki i sličnim rekvizitima – ali ako vi same u tome ne uživate, onda time ne možete da očarate ni partnera. Najseksepilnija žena jeste ona koja uživa u svojoj koži, pa makar bila u patikama i majici za po kući. Napravite mali eksperiment i zamolite nekoliko muških prijatelja da se prisete trenutka kada ih je njihova partnerka očarala – retke priče uključuju gore navedeni arsenal, a većina njih neki spontani trenutak. I da – pravi muškarci žele da zadovolje svoju partnerku.

Ono što snažno privlači nije neka spoljna lepota koja se može meriti opštim kriterijumima ili količinom, već ono nepromenljivo, što se nalazi duboko unutra – magnetizam probuđene i samosvesne žene.

Odvojite vreme za fizičku aktivnost kojom možete da upoznate svoje telo, ispravite pogrešno držanje i steknete određenu dozu kontrole nad pokretima. Dobre su aktivnosti koje imaju elemente rada na sebi i mogućnost rada sa emocijama, kao što je ples (trbušni ples ili ples pet ritmova), joga.

Vežbanje užitaka treba da bude deo ženske duhovne prakse. Vodite dnevnik stvari koje vam pružaju užitak – to mogu biti ples, šolja čaja uz knjigu, nekoliko kapi omiljenog eteričnog ulja, dodir svilene tkanine na koži… S vremenom će se vaš kapacitet za užitak povećati i osvestićete kakvo delovanje ima na vaše celokupno stanje.

Probajte da dodirnete svaki deo svog tela – od temena do tabana. Probajte da osetite kakvu vrstu dodira svaki deo želi – nežan, snažan, škakljiv, duge ili kratke poteze, kruženja, štipkanja, grebanje… Upoznajte svako udubljenje i ispupčenje na svom telu, teksturu kože i dlaka na njemu. Kada se tuširate ili utrljavate kremu, radite to onako kako biste želeli da vaš ljubavni partner to čini.

Pogledajte kako su žene prikazane u umetnosti – od vilendorfske Venere preko Rubensa do Elvgrenovih pin-up lepotica. Iako su uglavnom plod mašte umetnika, žene koje su prikazane kao najsenzualnije odaliske su u duhu Orijenta. Internet je bogat umetničkim fotografijama žena svih oblika i veličina i stepena razgolićenosti. Obratite pažnju na ženske aktove i primetite kako se pojam ženske senzualnosti menjao tokom vremena.

 

Izvor: lovesensa.rs