Share
VEČERAS TAČNO U PONOĆ počinje jedan od najvećih HRIŠĆANSKIH PRAZNIKA!

VEČERAS TAČNO U PONOĆ počinje jedan od najvećih HRIŠĆANSKIH PRAZNIKA!

Treće godine svoje propovedi na Zemlji, Isus je sve češće govorio o svom stradanju…

Preobrazenje Gospodnje

Srpska pravoslavna crkva u sredu slavi praznik Preobraženje Gospoda Boga i spasa našeg Isusa Hrista. Ovo je jedan od najvećih hrišćanksih praznika.

Prema učenju crkve, treće godine svoje propovedi na Zemlji Gospod Isus češće je govorio učenicima o svojim o bliskom stradanju a ujedno i o slavi svojoj posle stradanja na krstu.

Da ne bi predstojeće stradanje njegovo sasvim oslabilo učenike on je hteo da im pokaže svoju božansku slavu.

Zato je poveo sa sobom Petra, Jakova i Jovana i izaao sa njima noću na goru Tavor, i tu se preobrazio pred njima.

Isus Hristos u kući Lazarovih sestara Marije i Marte u Betaniji. Foto: Wikimedia Commons/wikipaintings

Učenici su se divili i na to Petar reče – Gospode, dobro nam je ovde biti. Ako hoćeš da načinimo ovde tri kolibe: Tebi jednu, i Mojsiju jednu, i jednu Iliji.

Međutim, dok je još Petar govorio, udaljiše se Mojsej i Ilija, i sjajan oblak okruži Gospoda i učenike, i dođe glas iz oblaka – Ovo je Sin moj ljubljeni, koji je po mojoj volji. Njega slušajte.

Čuvši ovaj glas, učenici padoše ničice na zemlju kao mrtvi i ostaše tako ležeći u strahu dokle im Gospod ne priđe i ne reče im – Ustanite i ne bojte se. Zašto Gospod uze samo trojicu učenika na Tavor a ne sve?

Foto: AP/Tanjug

Juda nije bi dostojan da vidi božansku slavu Učitelja, koga će on izdati, a njega samog Gospod nije hteo da ostavi pod gorom, da ne bi time izdajnik pravdao svoje izdajstvo.

Zašto se preobrazi na gori a ne u dolini? Da bi nas naučio dvema vrlinama: trudoljublju i bogomisliju.

Jer penjanje na visinu zahteva trud, a visina predstavlja visinu misli naših, tj. bogomislije. Zašto se preobrazi noću?

Jer je noć podesnija za molitvu i bogomislije nego dan, i jer noć zakriva tamom svu zemaljsku krasotu, a otkriva lepotu zvezdanog neba.

Foto: Tanjug/AP

Zašto se pojaviše Mojsej i Ilija? Da se razbije zabluda jevrejska, kao da je Hristos neki od proroka, Ilija, Jeremija ili neki drugi – zato se On javlja kao Car nad prorocima, i zato se Mojsej i Ilija javljaju kao sluge Njegove.

Dotle je Gospod mnogo puta pokazao učenicima božansku moć Svoju, a na Tavoru im je pokazao božansku prirodu Svoju.

To viđenje Božanstva Njegovog i slišanje nebeskog svedočanstva o Njemu kao Sinu Božjem trebalo je da posluži učenicima u dane stradanja Gospodnjeg na ukrepljenje nepokolebljive vere u Njega i Njegovu krajnju pobedu.

 

Izvor: dnevne.rs