Share
RASIPNIŠTVO U NACIONALNOJ SLUŽBI ZA ZAPOŠLJAVANJE Narod bez posla gladuje, a oni se dave u pečenju!

RASIPNIŠTVO U NACIONALNOJ SLUŽBI ZA ZAPOŠLJAVANJE Narod bez posla gladuje, a oni se dave u pečenju!

Ima se, može se! Nacionalna služba za zapošljavanje Srbije (NSZ) sklopila je ugovore ukupne vrednosti 1.700.000 dinara za restoranske usluge u 33 grada u kojima ta služba ima filijale.

Bogata trpeza

I to nije sve, dok u Srbiji više od 750.000 ljudi sedi na birou rada, često čekajući posao i godinama, NSZ je raspisao tender za ručkove na kojima će se „skromno“ jesti – teleće pečenje ispod sača i jagnjeći kotleti!

Kako stoji u tekstu dokumenta, restoranske usluge su ugovorene u restoranima u Beogradu, i to za direkciju, u iznosu od 100.000 dinara, i posebno za potrebe filijale Beograd u iznosu od 50.000 dinara. Isto tolika je ugovorena cena usluga za ogranke ove službe u Boru, Čačku, Jagodini, Kikindi, Kragujevcu, Kraljevu, Novom Pazaru, Kruševcu i u još 24 grada u Srbiji, a Nacionalna služba je za krkanluk zaposlenih u tim filijalama izdvojila 1.700.000 dinara. Javnom nabavkom se traže organizacija i posluživanje poslovnih ili svečanih ručkova i večera, kao i radnih doručaka za 15-20 osoba.

I dok za organizaciju ovih fešta u NSZ-u nisu bili posebno probirljivi, već su izbor jela koja će se naći na stolu prepustili restoranima, tender koji su početkom meseca raspisali za organizaciju nekoliko bilateralnih i multirateralnih sastanaka sadrži mnogo više prohteva. Tako će se na meniju naći tunjevina sa povrćem, mocarela sa paradajzom i bosiljkom, pršuta i ostali suhomesnati proizvodi…

Uz hladno predjelo uvek ide toplo glavno jelo, a da neko u Nacionalnoj službi za zapošljavanje zaista ima ukusa, potvrđuje to što je izbor pao na teleće pečenje ispod sača, jagnjeće kotlete, piletinu sa povrćem, dok će za one koji poste biti spremljena riba. Kada tako fino napune stomake, mogu da biraju čime će se zasladiti, jer je u ponudi više različitih slatkiša, voćne i čokoladne torte, slatke pite i kolači. Sokovi, voda i više vrsta kafe u neograničenim količinama se, naravno, podrazumevaju. Možda u NSZ-u ne znaju baš uvek kako da pronađu posao nekome od 750.000 nezaposlenih ljudi, ali kada je organizacija fešti u pitanju, baš imaju šlifa.

NSZ: Simbolična sredstva za ručkove!

U NSZ-u nam je rečeno da naručilac po zakonu o javnim nabavkama ne mora da objavljuje vrednost nabavke koja je u toku jer bi to moglo negativno da utiče na ishod postupka, a da je organizovanje ovakvih sastanaka uobičajena praksa radi razvoja međunarodne saradnje u oblasti zapošljavanja i razmene iskustva. Poručili su, takođe, da je po sprovedenom postupku za 10 filijala postupak javne nabavke obustavljen jer nije bilo ponuđača, te da ukupna vrednost zaključenih ugovora ne iznosi 1.700.000 dinara, već 1.200.000. „Naglašavamo da je reč o iznosu koji je planiran da bude utrošen za godinu dana, a ova simbolična sredstva su predviđena za potrebe održavanja radnih ručkova sa inostranim i domaćim poslovnim partnerima i delegacijama koje dolaze u posetu“, poručuju iz NSZ-a.

 

Izvor: Alo