Share
Nifon podržao Nemanju Tadića na putu ka novim uspesima

Nifon podržao Nemanju Tadića na putu ka novim uspesima

Najperspektivniji niški plivač sa invaliditetom, Nemanja Tadić, uskoro počinje pripreme za novu sezonu, ali i borbu za normu na putu ka Rio de Žaneiru kao ozbiljan kandidat za učešće na Paraolimpijskim igrama. Mladom sportisti, koji trenira dva puta dnevno i živi kao podstanar u Nišu, podršku su pružili i u kompaniji „Nifon“ zaposlivši ga u marketingu firme, mada je na taj posao čekao skoro 4 meseca zbog spore procedure procene radne sposobnosti.

Nemanja Tadić 1

Do početka Paraolimpijskih igara u Rio de Žaneiru ostalo je još godinu dana a jedini potencijalni predstavnik na svetskoj smotri sportista sa invaliditetom je i 20-ogodišnji niški plivač Nemanja Tadić. Već sledeće sedmice Nemanja počinje sa pripremama za narednu sezonu, ali i borbu za normu za paraolimpijske igre u Riu. Prva takmičenja počinju već za mesec dana.

„Oktobra očekujemo takmičenje u Rijeci, zatim će uslediti deo bazičnih priprema najverovatnije u Istanbulu, zatim Malme open, imamo i takmičenje u Grčkoj, a možda i evropsko prvenstvo u maju. To su takmičenja i mesta gde ćemo da jurimo normu“, kaže Nemanja.

Put do Ria neće biti lak. Nemanja studira, trenira dva puta dnevno u bazenu i jednom u teretani. U Nišu živi kao podstanar. Sadašnja stipendija ne može da pokrije sve troškove. Svaka podrška mu je dobrodošla a jedna je pre nekoliko sedmica i stigla iz niške kompanije „Nifon“, koja je prepoznala Nemanjin kvalitet i zaposlila ga na poslovima marketinga, profesije za koju se školuje.

Spore procedure usporile zaposlenje našeg vhunskog plivača

Nemanja Tadić je, uprkos dobroj volji ljudi iz kompanije „Nifon“, na posao morao da čeka 4 meseca zbog spore procedure procene radne sposobnosti.

„Zbog toga smo malo kasnili, ali živimo u zemlji Srbiji, gde na mnogo čemu treba još raditi, a pogotovo na pozicioniranju osoba sa invaliditetom u sportu i osoba sa invaliditetom uopšte. Nadam se da će se tu nešto promeniti i da će za nekoliko godina situacija biti mnogo bolja“, rekao je Nemanja.

Nifon

Da nije billo tih problema najperspektivniji plivač sa invaliditetom iz Niša već bi uveliko radio i primao platu. Taj novac će Nemanji biti veoma značajan.

„Vrhunski sport je skup. Zahteva velika finansijska sredstva i ulaganja i velika odricanja, tako da zaposlenje u „Nifonu“, koji je lider u svojoj branši, daje neku sigrnost i podstrek za dalji rad, a ovo je i dokaz da neko prati i ceni moj rad“, kaže Nemanja.

U kompaniji „Nifon“, do ideje da na ovaj način daju podršku uspešnm sportisti, došli su nakon seminara na Fakultetu sporta u Nišu.

„Nemanja mi se dopao kao čovek. Video sam u njemu pozitivnu energiju i veliku želju da ide napred. Porazgovarao sam sa profesorom na fakultetu i pitao šta mi možemo da učinimo, da pomognemo. Nemanji smo prezentovali ideju u vezi sa zaposlenjem, mada smo kasnije imali tih problema oko procedurako Ton Veselin Jakovljević, direktor „Nifona“.

U „Nifonu“ veruju da će plata koju će zaraditi, ali i iskustvo i znanje koje će steći kod njih Nemanji pomoći da napreduje i postiže još veće uspehe.

Nemanja Tadić inspiracija osobama sa invaliditetom 

A uspesi Nemanje Tadića počeli su krajem 2012. godine i nakon osvajanja titule državnog prvaka usledili su uspesi u Malmeu,Nausi, Splitu, Rijeci, Brnu Istanbulu.

nifon 2

Učestvovao je i na Evropskom prvenstvu u Ajndhovenu prošle godine, a pre toga i na najprestižnijem svetskom mitingu u Berlinu. Skoro sa svakog takmičenja Nemanja je donosio medalje u svoj grad. Postao je inspiracija osobama sa invaliditetom da se bave sportom.

Nemanja Tadić je dvadesetogodišnji mladić koji i pored fizičkog hendikepa koji ima zbog amputacije noge, svakodnevno pokazuje neverovatnu energiju baveći se raznim aktivnostima. Nemanja studira, trenira, izlazi sa prijateljima, druži se, zahvaljujući sportu mnogo je putovao, a sada i radi na poslovima marketinga i prodaje u „Nifonu“.

 

Izvor: radiocity.rs