Share

Jesu li mačke u potpunosti pripitomljene?

Možete li da pretpostavite koliko gena pravi razliku između domaće i divlje mačke?

Maca pogled

Jeste li primetili da je, u poređenjima pasa s mačkama, mačka uvek opisana kao nepredvidivo stvorenje? Ispostavilo se da to nije tako jer smo razmazili ove svoje krznene prijatelje, već su, kako objašnjavaju stručnjaci, mačke tek „polupripitomljene“.

Mačke žive s ljudima tek oko devet hiljada godina, a za to kratko vreme su zadržale svoje genetsko nasleđe gotovo u potpunosti. Istraživači Medicinske škole Univerziteta u Vašingtonu su sproveli istraživanje u okviru kojeg su poredili DNK mačke po imenu Cimet s DNK lancima ljudi, pasa, krava i tigrova. Očekivano, utvrđeno je da domaća mačka ima najviše sličnosti sa svojim divljim rođakom, ali je zaključeno još nešto: razlika između mace koja nam se svake večeri sklupča pored nogu i divlje zveri koja nasrće na rešetke u zoološkom vrtu iznosi svega 13 gena.

„Verujemo da smo došli do prvih dokaza da domaće mačke nisu daleko od divljih“, istakao je koautor studije Ves Voren, profesor genomike sentluiskog ogranka Univerziteta u Vašingtonu.

Domaće mačke su zadržale i osobine koje imaju divlje: isti princip funkcionisanja čula, iste sposobnosti, ishranu koja se zasniva na mesu i mesožderski digestivni trakt. Upravo zahvaljujući ovoj svojoj mesožderskoj crti, ljudska vrsta mačkama nije neophodna: one su odlični lovci i to hoće li doći do večere ne zavisi od nas.

Ipak, ni ova mala razlika nije beznačajna – stručnjaci naglašavaju da je ovo „početak nečega što će dovesti do revolucije u uzgajanju mačaka“, kako je napisao Džon Bredšo, profesor Veterinarske škole Univerziteta u Bristolu.

 

Izvor: nationalgeographic.rs