Share
Mogući napadi na Android telefone preko MMS poruka

Mogući napadi na Android telefone preko MMS poruka

Kompanija Zimperium zLabs je objavila kako je otkrila sigurnosni propust u Androidu koji zlonamernim hakerima omogućava da upadnu na tuđe telefone sa 2.2 ili novijom verzijom Androida – i to nakon što im pošalju malwareom inficiranu MMS poruku.

android_malware_mms

Kako javlja Forbes, a prenosi Engadget, sve što hakeri trebaju uraditi je da pošalju MMS poruku sa malwareom inficiranim attachmentom za čije pokretanje Android koristi alat pod nazivom Stagefright, nakon čega od korisnika i njegovih aplikacija zavisi da li će biti inficiran ili ne. Naime, multimedijalni attachmenti unutar Facebook Messengera npr. neće praviti probleme sve dok korisnik ne otvori sumnjivu poruku, dok će Google Hangouts unapred proslediti video i korisnika tako dovesti u opasnost i pre nego vidi ili otvori poruku.

Google se u međuvremenu bacio na posao i svojim hardverskim partnerima je poslao zakrpu za sporni sigurnosni propust, tako da je loptica sada na njihovoj strani terena.

Kako javlja Forbes, zakrpe za spomenuti propust su do sada izbacili CyanogenMod i Silent Circle (kreatori Blackphonea), a pridružila im se i Mozilla, čiji Firefox browser takođe koristi Stagefright za pokretanje videa, a koji je zaštićen od propusta od verzije 38.

 

Autor: ITN Team

Izvor: itnetwork.rs