Share

Tužba gura Nišku pivaru u novi stečaj

Novi menadžment “Niške pivare” upozorio je danas da je obnavljanje proizvodnje piva, posle trogodišnje pauze, ozbiljno ugroženo tužbom koja je stigla iz Privrednog suda u Nišu.

niska-pivara 1

Menadžment Pivare je podsetio da je ovo preduzeće početkom avgusta prodato za 1.084.000 evra firmi “Grupa kapitalni projekti” čiji je vlasnik kompanija “Kapitalni projekti” iz Bugarske, a novi vlasnik, prema rečima menadžmenta, već je u obnavljanje zapuštenih pogona utrošio značajna sredstva i uposlio 25 radnika.

Direktor “Niške pivare” Nikola Karanović istakao je na konferenciji za novinare da su ambiciozni planovi novog vlasnika za obnavljanje proizvodnje piva dovedeni u pitanje nakon što je pivara ove nedelje dobila od Privrednog suda tužbu koju je podnela firma “Lus investment” iz Beograda.

“Tom tužbom se traži da se ugovor o prodaji Pivare proglasi ništavnim i da se novom vlasniku privremenom merom zabrani korišćenje imovine. Takođe se traži da se kompletna imovina firme vrati Pivari Niš u stečaju”, rekao je Karanović.

On je istakao da menadžment “Niške pivare” ima razloga za brigu i strah od daljih postupaka državnih organa, iako je prilikom kupovine pivare firma “Grupa kapitalni projekti” ispoštovala kompletnu zakonsku regulativu.

Karanović je izjavio da su od potpisivanja ugovora o prodaji, njegovoj overi kod javnog beležnika i isplati kupoprodajne cene prošla 23 dana, a stečajni sudija nije doneo Rešenje koje omogućava upis imovine u katastar.

“Istoga dana kada smo lično predsedniku Privrednog suda u Nišu predali molbu za donošenje rešenja, umesto rešenja stigla nam je tužba zbog prekršaja u toku stečajnog postupka”, kazao je Karanović.

On je istakao da kompanija “Kapitalni projekti” nikako nije mogla da zna, niti zna da li je bilo prekrašaja u toku stečajnog postupka.

“Mi smo izneli ponudu, Odbor poverilaca je prihvatio, zaključili smo ugovor i uplatili novac. Nameravamo da uložimo pet miliona evra u modernizaciju pogona i da već naredne godine u Nišu uposlimo 130 radnika i proizvodimo 120.000 hektolitara piva. Nekome je, međutim, u interesu da sve to bude zaustavljeno”, dodao je Karanović.

pivara 1

Menadžment “Niške pivare” je takođe istakao da je kompanija “Kapitalni projekti” u protekle tri godine investirala u proizvodne projekte u Bugarskoj i drugim evropskim zemljama više od 50 miliona evra, a firmu u Nišu osnovala je ovog leta, upravo radi kupovine Pivare.

 

Izvor: Beta