Share

SVETSKA, A NAŠA: U Leskovcu počela 26. Roštiljijada

Ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić zvanično je večeras u Leskovcu, pred više desetina hiljada posetilaca otvorio 26. Roštiljadu, turističko kulinarsku manifestaciju.

rostilj mp 1

“Leskovac treba da bude ponosan na ovu manifestaciju, jer je od 1.700 manifestacija koliko ima u Srbiji, “Roštiljijada” jedna od najposećenijh. Ove godine očekujemo oko 700.000 gostiju i ovo je najbolji primer kako se od jedne lokalne manifestacije, pravi značajna međunarodna”, istakao je ministar Ljajić otvarajući ovogodišnju Roštiljijadu.

U Leskovac ovih dana, dodao je Ljajić, neće doći samo građani Srbije već i iz drugih država, jer osećaju gostoprimstvo, a Srbija ima mogućnost da pokaže i gostoprimstvo i bogatu gastronomsku ponudu.

“Mnoge države su od toga napravile brend i mi imamo tu mogućnost da u narednim godinama isto uradimo”, kazao je Ljajić.

Uz pomoć Vlade Srbije ovo će i narednih godina biti respektabilna manifestacija, dodao je Ljajić.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je podsetio da je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija prepoznalo Roštiljijadu kao dobar brend i pomoglo je sa četiri miliona dinara.

“Roštiljijada je manifestacija koja je proslavila naš grad i zato u narednih sedam dana uživajte u dobrom roštilju, gostoprimstvu i brojnim muzičarima. Leskovac živi za ovih sedam dana”, rekao je Cvetanović.

Majstori roštilja iz Leskovca i još nekoliko gradova su duž glavne leskovačke ulice postavili 30 štandova na kojima pripremaju specijalitete od roštilj mesa.

Cene najtraženijih pljeskavica su ostale iste kao i prošle godine. Pljeskavica od 150 grama košta od 130 do 150 dinara dok su one veće od 200 grama i obogaćene suvim mesom i kačkavaljem oko 250 dinara. Gosti su zadovoljni cenom i kvalitetom.

Majstori roštilja na sve načine pokušavaju da privuku mušterije i tvrde da je njihov recept za roštilj najbolji.

Tokom sedam dana trajanja “Roštiljijade”, biće održana takmičenja majstora roštilja, pravljenje pljeskavice teže od 56 kilograma kao i pravljenje najveće pljeskavice iz “‘ruku”.

Sa bine u centru grada posetioce će svake večeri zabavljati, pop, rok i folk pevači i grupe, kao i trubački orkestri sa juga Srbije.

rostiljijada-ljajić-otvorena-720x406

Ljajić: Jasan društveni značaj manifestacije

Ministar Ljajić je ocenio da Roštiljijada pored turističkog, ekonomskog i gastronomskog ima i društveni značaj, jer predstavlja našu zemlju na najbolji način, a da se i ne govori šta sve znači za Leskovac i opštine oko Leskovca, zbog dobrog finansijskog prihoda.

Gosti zadovoljni

“Najbolje su pljeskavice, jer su leskovačke. Super su i nemam nikakvu zamerku”, kaže Dragan Marković iz Kule.

“Najbolje su jer se prave od najboljeg roštilj mesa“, kratko objašnjava roštiljdzija Zoran Stanković.

 

Izvor: srbijadanas.com