Share
Budite veoma oprezne! Ove stvari radite svakog dana, a povećavaju rizik od raka dojke

Budite veoma oprezne! Ove stvari radite svakog dana, a povećavaju rizik od raka dojke

Ako svakog dana uživate u čaši crnog vina, vreme je da na to stavite tačku. Istraživanja već dugo povezuju konzumiranje alkohola sa većim rizikom dobijanja raka, a sada su naučnici sa Harvarda pronašli dokaz da samo jedna čaša vina svakog dana može biti pogubna za ženu u čijoj porodici je već bilo obolelih.

rak dojke

– Konzumiranje samo jednog pića dnevno povećavava rizik za nastanak raka uzrokovanog alkoholom, uglavnom raka dojke, za 13% u poređenju sa onima koji ne piju. – tvrdi doktor sa Harvarda.

Ispitivali su navike više od 88000 žena i 47000 muškaraca u periodu od 30 godina, od 1980. Subjekti istraživanja nisu pili mnogo, i nisu prelazili dozvoljeni limit od jednog pića dnevno za žene i jednog do dva za muškarce. Neki od njih su pušili cigarete u nekom periodu života, a neki nisu. Za muškarce, to da li su pušači ili ne pravilo je razliku, dok za žene nije bilo bitno. Čak i one koje nikad nisu pušile pokazale su veći rizik za dobijanje raka dojke samo zbog jedne čaše alkohola dnevno, što znači da je pušenje minimalno povezano sa dobijanjem raka dojke. Za muškarce, ipak, pušenje je bitan faktor za sve bolesti raka uzrokovane alkoholom.

Istraživači tvrde da je alkohol uzrok 3,6% obolelih od raka širom sveta, i kod muškaraca i kod žena. Među teškim alkoholičarima kod muškaraca najčešći oblik raka je rak debelog creva, dok je za žene to rak dojke.

– Tkivo grudi je podložnije alkoholu od drugih tkiva. – objašnjava ovaj naučnik.
Najverovatnije objašnjenje zašto je tako, je povećan nivo estrogena.

Istina je da crno vino ima određene koristi za zdravlje, uključujući smanjenje šansi za srčana oboljenja kao i degenerativnih bolesti, npr. Alchajmerovu bolest. Ipak, to nije dovoljno da nadmaši loš uticaj koji ima na žene i povećavanje rizika od raka dojke.

– Ljudi koji u porodici imaju istoriju obolelih od raka, pogotovu žene čiji su preci imali rak dojke, treba da smanje unos alkohola ispod preporučenih granica, ili čak da ga se potpuno odreknu, imajući u vidu sada već naučno potvrđenu vezu između konzumiranja alkohola i raka uzrokovanog njime. – savetuju naučnici sa Harvarda.

 

Izvor: blic.rs