Share

ILIJA ČVOROVIĆ ŽIVI: Policija prisluškuje više nego svi obaveštajci!

Organi Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, koji nisu pod kontrolom nijednog odbora Skupštine Srbije, godišnje koriste više posebnih metoda za tajno prikupljanje podataka nego tri obaveštajne službe zajedno, kaže Momir Stojanović.

Prisluskivanje 1

Predsednik skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti Momir Stojanović je ocenio danas su tom odboru potrebna šira ovlašćenja, kako bi, pored tri službe bezbednosti (BIA, VOA, VBA), mogla da kontroliše i organe MUP-a – Upravu kriminalističke policije (UKP) i Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK).

Stojanović je, na konferenciji „Nadzor nad primenom posebnih mera: S papira u praksu“, naveo da se izveštaja Odbora na čijem je čelu, ukazuje da UKP i SBPOK primenjuju metode za tajno prikupljanje podataka više nego tri obaveštajne službe zajedno.

bubica-u-uhu

S druge strane, nedovoljna zakonska regulativa ne prepoznaje potrebu skupštinske kontrole svih službi koje tajno prikupljaju podatke, te samim tim ni Odbora za odbranu i unutrašnje poslove.

Stojanović je ocenio da postoji opasnost da bi se moglo desiti da u cilju borbe protiv organizovanog kriminala dođe do intenzivne primene metoda koje zadiru u ustavna prava i slobode građana.

Kako je ocenio, važno je da se nađe balans između stalnog straha od prisluškivanja i potreba zaštite državne bezbednosti. Po njegovim rečima, neophodno je i zakonom urediti oblast tajnog prikupljanja podataka, jer Srbija nema zakonom uređenu oblast proizvodnje, prometa i korišćenja opreme za tajno prikupljanje podataka.

prisluskivanje 2

„Danas svako na carini može legalno da uveze i koristi uređaje za prisluškivanje i snimanje“, rekao je Stojanović i dodao da mnogi biznismeni i kompanije koje primenjuju ekonomsku špijunažu, legalno uvoze opremu za tajni nadzor i koriste je.

Mora se utvrditi ko sve ima takvu opremu što bi to bio prvi korak u „zavođenju reda“ u tu oblast, kazao je Stojanović.

On je ukazao na značaj uspostavljanja jedinstvenog monitoring-centra za primenu mera tajnog nadzora, i to u okviru Ministarstva pravde.

Zamenik Republičkog javnog tužioca Goran Ilić ocenio je da je ključno pitanje da se i na drugi način mogu prikupiti dokazi, bez zadiranja u nečiju privatnost, a važno je da organi koji primenjuju te mere budu nezavisni i samostalni.

prisluskivanje-telefona-702x336

 

Izvor: mondo.rsniskevesti.info