Share

OPREZ! Upotreba smart telefona i tableta može izazvati epilepsiju

Preterano korišćenje smart telefona, tableta i televizije dugo vremena, kao i boravak u prostorijama u kojim se nalazi mnogo elektroničkih uređaja, može izazvati epilepsiju.

tablets_and_smartphones_1

Epilepsija je nedovoljno istražena vrsta bolesti, smatraju stručnjaci.

Upravo neznanje o njoj izaziva strah kod mnogih. Epilepsija je poremećaj funkcije mozga, a predstavlja naglo pražnjenje neurona u mozgu, što dovodi do napada epilepsije. Spada među česta neurološka oboljenja.

Ova bolest se različito manifestuje, tako može se pokazati samo u obliku malih suza, ali može se pokazati i grčenjem celog tela i gubitkom svesti.

Rana dijagnoza i adekvatna terapija mogu predvideti ovu bolest.

“U okruženju i svetu postoji mišljenje kako se epilepsija ne može lečiti. Roditelji sakrivaju svoju epileptičnu decu. Ali terapija pacijentima pomaže da nastave sa normalnim životom i to nas čini srećnima”, kazala je šef Odeljenja za neurologiju Medicinskog fakulteta na Selcuk Univerzitetu i predsednica Udruženja neurologa Turske Serefnur Ozturk.

Ona je istakla da se epilepsija može pojaviti i bez razloga, ali i da su mnogi uzroci ove bolesti nepravilna ishrana, infekcija koja utiče na mozak, nesreće i traume, izlivi krvi, genetika ali i preterano korišćenje elektronskih uređaja. Pacijenti oboleli od epilepsije često imaju problema s spavanjem i glađu.

 

 

tablets_and_smartphones_2

 

“Pojačana svetlost na smartphoneima, tabletima, računarima i televizijskim ekranima povećavaju rizik od oboljenja epilepsije. Zbog toga, pacijenti koji boluju od epilepsije trebaju smanjiti blještavo svetlo na ekranima i manje koristiti elektroničke uređaje. Svetlost na ekranima treba smanjiti na minimum”, savetuje Ozturk.

Ponekad je čak i ton prevelike jačine dovoljan da izazove negativne procese u mozgu.

“Čak i deca od rane dobi koriste smartphone. Rastu uz telefone i tablete u rukama. Ali njihova upotreba se mora ograničiti. Uređaji koji rade na dodir mogu biti pogubni za normalno razvijanje deteta, jer mu se menja čulo dodira i vida. Upravo iz tog razloga treba ograničiti korištenje ovih uređaja”, upozorava Ozturk.

tablets_and_smartphones_3

 

 

Autor: ITN Team

Izvor: itnetwork.rs