Share
NIŠ Pacijentu dali pogrešnu krvnu plazmu: Kažnjeni doktor i tehničar Zavoda za transfuziju krvi (VIDEO)

NIŠ Pacijentu dali pogrešnu krvnu plazmu: Kažnjeni doktor i tehničar Zavoda za transfuziju krvi (VIDEO)

Tridesetogodišnji V.V. je 8. avgusta na Klinici za gastroenterologiju niškog Kliničkog centra primio transfuziju plazme krvne grupe B, iako je njegova grupa A, saopštili su iz Kliničkog centra.

Zavod-za-transfuziju-krvi-Nis

Pogrešna transfuzija je greška tehničara Zavoda za transfuziju krvi koji je kažnjen, kaže direktorka Zavoda Vesna Knežević i dodaje da pacijent nije imao nikakve posledice loše po zdravlje zbog ove greške.

Pacijent je primio transfuziju plazme pogrešne krvne grupe greškom tehničnara Dejana Radosavljevića iz Zavoda za transfuziju krvi, kaže direktorka Zavoda Vesna Knežević. Ipak, njegovo trenutno zdravstveno stanje, tvrdi, nije posledica pogrešne transfuzije. V.V. je i dalje na klinici za gastroenterologiju zbog prirode bolesti i lečenja, i ni u jednom trenutku nije bio vitalno ugrožen, saopštili su u KC.

Ipak, tehničar je kažnjen zbog svoje greške, kao i dr Predrag Đorđević koji je dežurao tog dana, iako je, tvri dirktorka, on dao ispravan nalog.

– Posledice ovakve greške bi bile kobne da je pacijentu bila potrebna transfuzija eritrocita. U slučaju transfuzije plazme je moguće dati i drugu krvnu grupu, kaže dr Knežević.

Sedam dana nakon transfuzije pacijent je dobio upalu pluća koja je izlečena, saopštili su sa gastroenterološke klinike. Kako tvrde, ovo nije bila posledica transfuzije plazme pogrešne krvne grupe.

Zdravstvena inspekcija, po nalogu Ministarstva, ispituje ovaj slučaj, a direktorka Zavoda kaže da su i tehničari klinike za gastroenterologiju bili dužni da provere koju krvnu grupu daju pacijentu. U saopštenju KC navode da je direkor ove ustanove Zoran Radovanović naredio svim klinikama da striktno vode računa o prijemu i korišćenju materijala preuzetih iz drugih ustanova.

Zbog ovog slučaja su, kažu u Zavodu za transfuziju, promenili i proceduru prilikom dostavljanja plazme, pa sada lekar mora jasno da naznači da pacijent može primiti plazmu i druge krvne grupe.

Video:

 

Izvor: NTV / niskevesti.info