Share
APEL ZA POMOĆ Za Aninu rehabilitaciju potrebno 1.100 evra

APEL ZA POMOĆ Za Aninu rehabilitaciju potrebno 1.100 evra

O Ani Ilić, devojci oboleloj od retke Fridrajhove ataksije, koja studira filozofiju na Filozofskom fakultetu u Nišu ali i piše odličnu poeziju pisali smo ne tako davno. Povod je tada bio Dan retkih bolesti. Danas o Ani pišemo zbog druge stvari. Njenoj porodici je potrebna pomoć da bi joj omogućili lečenje u Atomskoj banji.

Ana Ilic 1

Akciju za sakupljanje sredstava za Anin odlazak na oporavak u Atomskoj banji pokrenula je Fejsbuk grupa “Pod svetlom istine – Ana Ilić” i do danas je sakupljeno oko 48 000 dinara.

Za Aninu porodicu neophodna suma od 1 100 evra koliko košta boravak u banji sa pratiocem i terapije je nedostižna. Naime, ni otac ni majka ne rade, a uz to porodica Ilić rodom iz Vladičinog Hana živi podstanarski u Nišu kako bi Ana mogla da studira. Sve to a i činjenica da sama svakodnevna terpaija mnogo košta dovela je Iliće do prave egzistencijalne ivice.

U situaciji kada za Aninu tešku bolest ne postoji izlečenje, a postoji hronično nerazumevanje RFZO-a koji ne daje pravo na bilo koju banju, blagodeti voda, klime i fizikalne terapije Atomske banje su zlata vredne za oporavak organizma i pripremu za zimski period. U toj meri da je od životne važnosti.

Ana Ilic 2

Ana Ilić je do desete godine bila kao i svako drugo dete. U veoma kratkom periodu Fridrajhova ataksija, koja inače spada u grupu retkih bolesti se ispoljila i promenila iz korena i njen i život njene čitave porodice.

Ova bolest pogađa nervni sistem i srce, a simptomi koji se javljaju između pete i desete godine života su slabost mišića, gubitak kontrole nad svim ili nekim voljnim mišićnim pokretima, gubitak ravnoteže i koordinacije, a često je praćena kardiomiopatijom, dijabetesom, skoliozom.
Nije prošlo mnogo do trenutka kada je Ana dospela u invalidska kolica. Međutim, kako bolest ne utiče na mentalne funkcije, nastavila je školovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu.

Ana Ilic 0

Pored toga što studira ova lepa 19-godišnja devojka je autorka dve vrlo zapažene zbirke pesama  Pod svetlom istine i One zvezdane oči, koje su, između ostalog, skrenule pažnju javnosti i na obolele od retkih bolesti.

Ukoliko ste u mogućnosti da se odazovete ovom apelu i pokušaju da se Ani obezbedi makar ublažavanje tegoba koje njena teška bolest nosi to možete učiniti uplatom na račun: 160-1-73 sa pozivom na broj 5410200011270, Banca Intesa.

 

Izvor: radiocity.rs