Share
Dali su ljudima da jedu samo brzu hranu nedelju dana, ali ovako zastrašujuće rezultate nisu očekivali

Dali su ljudima da jedu samo brzu hranu nedelju dana, ali ovako zastrašujuće rezultate nisu očekivali

Da je brza hrana izuzetno nezdrava već i ptice na grani znaju, ali novo istraživanje naučnika iz Filadelfije pokazalo je da su negativne posledice zapravo mnogo gore nego što smo mogli da pretpostavimo. Zdravi muškarci koji su u sklopu studije samo ležali i jeli američku brzu hranu već posle dva dana su dobili opasne zdravstvene tegobe.

brza hrana

Šest zdravih muškaraca normalne telese težine dobrovoljno je nedelju dana samo ležalo u krevetu, a svakodnevno su dobijali picu, hamburgere i drugu brzu hranu u iznosu od 6.000 kalorija. Naučnici Genter Boden i Salim Merali sa “Temple” univerziteta u Filadelfiji sproveli su čitavo istraživanje kako bi pokazali koliko je ovakav način ishrane, karakterističan za Amerikance, zapravo nezdrav.

Ali ni oni nisu mogli da očekuju ovako loše rezultate.

– Ovde smo pokazali kako uobičajena američka nezdrava ishrana utiče na zdrave muškarce normalne težine. Davali smo im 2 do 2 i po puta više kalorija nego što inače unose, a za svega dan ili dva počeli su da pokazuju ozbiljnu insulinsku rezistenciju, i to kod svakog od šest ispitanika  – zaključili su naučnici nakon studije.

fast-food

Oni su naglasili da se radilo o klasičnoj američkoj brzoj hrani, koja se proširila na čitav svet, a koja se najčešće sastoji od pice, raznih hamburgera i drugih vrsta brze hrane koja se jednom rečju opisuje kao “đubre”. Muškarci su povrh svega sve vreme ležali, a kako bi bili sigurno da im ne škode zdravlju, naučnici su ih smestili u bolnicu pod stalni nadzor lekara.

– Prihvatili su ovakav naičn ishrane i svideo im se! Za sedam dana svaki od muškaraca je dobio oko 3,5 kilograma i počeo da pokazuje znakove insulinske rezistencije kao i velikog oksidativnog stresa – istakli su oni.

Već nakon dva dana su počeli da se pojavljuju prvi problemi, zbog prevelike količine šećera u krvi. Naučnici kažu da su ih na ovo istraživanje podstakli zastrašujući podaci o gojaznosti posebno u Americi, ali i širom sveta. Samo u Srbiji se procenjuje da je svaki drugi čovek gojazan.

Ovakvi rezultati ne iznenađuju nutricionistu Branku Mirković.

Promena kreće iznutra

Promena kreće iznutra

– Poznato je da je brza hrana izuzetno nezdrava, a kada se toliko poveća unos tih nezdravih kalorija i ukombinuje sa svakodnevnim ležanjem, na organizmu će se veoma brzo pojaviti posledice. Jako je bitno naglasiti da nisu sve kalorije iste, pa 1.000 kalorija od pice nije isto što i 1.000 kalorija nekog voća, koje sa sobom ipak donosi i mnogo zdravih stvari – ističe naša sagovornica.

To, svakako, ne znači da morate zauvek da izbegavate i pekare i štandove sa pljeskavicama, samo se postarajte da to ne bude previše često i da takvu hranu obavezno potrošite na pravi način – a ne ležanjem u krevetu.

 

Izvor: 24sata.rs