Share
Ove polne bolesti možete da dobijete čak iako niste imali seks

Ove polne bolesti možete da dobijete čak iako niste imali seks

Polno prenosive bolesti, bakterije, gljivice, infekcije, bradavice… Sve su to stvari koje se lako leče kao se otkriju na vreme, ali je jako bitno da umete da prepoznate prve simptome da tamo dole nešto nije u redu.

polne bolesti 1

Ako prepoznate neki od ovih simptoma najbolje bi bilo da se odmah obratite ginekologu. Iako na početku ne mora da se radi ni o čemu ozbiljnom, moguće je da će s vremenom da se pogorša i da ostavi trajne posledice.

Svrab
Prvi i najčešći simptom, koji može da bude znak za više stvari. Ipak, najčešće se radi o gljivici.
– Vaginalni svrab u više od 50 odsto slučajeva znači da se radi o gljivici. Najbolje je da se ne lečite na svoju ruku, već da odete kod ginekologa koji će vam prepisati odgovarajuću terapiju – objasnila nam je dr Mima Fazlagić, ginekolog.
Pored gljivice, svrab može da bude znak i za bakteriju, ali i za neku vrstu alergije. Zato se dobro operite, obucite čist veš i ako se svrab nastavi odmah zakažite pregled kod ginekologa.

Promene u sekretu
Nemoguće je definisati šta je zdrav miris ili količina sekreta, jer je svaka žena priča za sebe. Međutim, ono na šta treba da obratite pažnju jeste nagla promena u boji, teksturi ili količini sekreta.
– Sve žene imaju vaginalno pražnjenje, ali je jako bitno da obrate pažnju na neke promene koje bi tu mogle da se pojave. Naime, to može da bude signal da nešto nije u redu, ali nemojte da se trudite da sami zaključujete šta – savetuje doktorka.
Promene mogu da budu razne, ali jedna od najčeših je pojačano lučenje sekreta koji postaje siraste konzistencije – ovo bi mogao da bude znak da je reč o kandidi.

Izrasline
Bradavice na polnim organima zovu se papilomi ili kondilomi (nije ista stvar, ali se često brka). Ukoliko primetite da imate bradavice u predelu intimnih delova tela, ne okrevajte već odmah idite kod ginekologa.
Humani papiloma virus izaziva ove promene na koži, najčešće na spoljašnjem delu vagine, i može da izazove i ranicu na grliću materice. Budući da se ne radi o jednostavnoj stvari, kondilomi se najčešće odstranjuju. Iako se vode kao seksualno prenosiva bolest, možete da ih zakačite i na bazenu ili ako probate farmerke koje je nosila devojka sa ovim virusom.

Ranice i promene na koži
Herpes je svakako prva infekcija na koju ljudi pomisle kad se spomenu venerične bolesti, a manifestuje se upravo kao promena na koži. Ovo neprijatno oboljenje ne prenosi se samo putem seksa, jer se virusi HSV-1 i HSV-2 koji ga izazivaju izuzetno laki za prenošenje – pa je dovoljan poljubac da sve pođe nizbrdo.
S druge strane, stafilokoka, bakterija koja izaziva gnojave promene na koži, takođe može da napadne vaginu a prenosi se čak i putem solarijuma.
– Naravno da posebno treba obratiti pažnju na kožu, te svaka promena može da bude signal da nešto nije u redu. Koža i sluzokoža vagine su veoma osetljivi – ističe naša sagovornica.

 

Izvor: eklinika.rs