Share
Mercedesov automobil budućnosti menja oblik u vožnji

Mercedesov automobil budućnosti menja oblik u vožnji

Nemački proizvođač predstavio je u Frankfurtu futuristički koncept “Intelligent Aerodynamic Automobile” (IAA) koji menja aerodinamičke karakteristike u zavisnosti od brzine kojom se kreće.

mercedes 1

Automobil, koji dizajnom spoljašnjosti podseća na sledeću generaciju kupe-limuzine CLS, ima koeficijent otpora vazduha 0,19, zahvaljujući karoseriji čiji se zadnji deo automatski modifikuje pri brzinama iznad 80 km/h, a vozilo tada prelazi iz takozvanog “dizajn” moda u “aerodinamički” mod.

mercedes 2

Osam pokretnih segmenata pozadi povećavaju dužinu automobila za 390 mm, dok se istovremeno zakrilca na branicima pomeraju za 25 mm na prednjem i 20 mm na zadnjem delu vozila, kako bi se poboljšao protok vazduha u vožnji pri većim brzinama.

mercedes 3

Kada je parkiran, Mercedesov koncept dugačak je 5.040 mm, dok se u “aerodinamičkom” modu njegova dužina povećava na 5.430 mm.

Širina vozila je 1.995 mm, a visina 1.305 mm, dok je razmak između osovina komfornih 2.975 mm (desetak cm više nego kod aktuelnog Mercedesa CLS).

mercedes 4

Svojim dizajnom, unutrašnjost prati futurističku filozofiju koncepta.

Proizvođač objašnjava da su neki elementi preuzeti od aktuelne S klase (limuzine i kupea), poput velikih multimedijalni ekrana, koji obavljaju u funkciju instrument table, i ventilacionih otvora.

mercedes 5

Predviđeno je da auto može da “komunicira” sa drugim vozilima i izvorima informacija, poput Interneta (pomoću Car-to-X tehnologije), kako bi se poboljšala bezbednost u vožnji.

Koncept IAA je pogonjen benzinsko-električnim hibridnim sistemom čija kombinovana snaga dostiže 279 ks (205 kW), dok je maksimalna brzina elektronski ograničena na 250 km/h.

mercedes 6

U “dizajn” modu automobil može da pređe 62 km, samo uz pomoć električne energije, dok se autonomija na struju povećava na 66 km kada se aktivira “aerodinamički” mod.

Emisija ugljen-dioksida u prvom slučaju iznosi 31 g/km, a u drugom 28 g/km.

 

Izvor: b92.net