Share
Ovih pet navika štete vašem zdravlju koliko i pušenje

Ovih pet navika štete vašem zdravlju koliko i pušenje

Gotovo da svako od nas ima neku od ovih navika, a ni ne slutimo koliko one štete našem zdravlju.

lose navike pusenje

Mnogi od nas ne puše i misle kako je to znak zdravog života, ali istovremeno zanemarujemo ostale, naoko bezopasne, navike koje štete našem zdravlju u istoj meri kao što to radi i pušenje. Razlika je samo u ‘mehanizmu’ dugoročnog uticaja na telo i organizam.

1. Dugotrajno sedenje. Čak i uz redovino vežbanje, svakodnevno sedenje (npr. na poslu) izrazito šteti našem telu. Nema tog zdravstvenog problema kojeg sedelački način života neće pogoršati.

2. Previše mesa i sira u prehrani. Ovo će teško pasti svim gurmanima, ali svoju prehranu ne smete temeljiti na ove dve namirnice, koliko god ih voleli. U našim krajevima i dalje postoji uverenje da obrok bez mesa nije kompletan, ali to nije istina.

Pečena govedina

3. Kuvanje na plinskom štednjaku. Za razliku od električnog štednjaka, plinski ima jednu manu. Kada kuvate, dobijate dodatnu dozu ugljičnog monoksida, dušikovog dioksida i formaldehida, tri zagađivača koje udišete i prilikom pasivnog pušenja.

4. Odlazak u solarijum. Stalno se štitimo od sunca, a zaboravljamo da ni ono ‘umjetno’ nije dobro za nas. Bez obzira na to što se solarijum često reklamira kao ‘najsigurnije sunčanje’, to je samo marketinški trik. Naučite da volite vlastitu kožu bez obzira na to kakva je jer je to zdravija opcija. Ako želite da joj podarte sjaj, jedite hranu bogatu karotenom.

Solarijum

5. Hronična neispavanost. Svom organizmu moramo osigurati minimalno šest do sedam sati sna svaki dan kako bismo izbegli visoki pritisak, bolesti srca i mnoge druge zdravstvene probleme. Umor nije normalna pojava i nemojte se navikavati na nju. Ako je potrebno, iz temelja promenite svoje životne navike kako biste osigurali dovoljno sna.