Share
Evo zašto ne smete da spavate uz uključen televizor

Evo zašto ne smete da spavate uz uključen televizor

Mnogi ljudi imaju naviku da zaspu uz upaljeni televizor i kažu da im je tako lakše da utonu u san. Ako ste i vi do te grupe, onda morate da znaju da vam to itekako remeti proces spavanja i ostavlja posledice na vaše zdravlje.

Daljinski-upravljac-tv

Po pitanju sna naučnici u saglasni – ljudsko telo treba da spava u potpunom mraku. Kada sunce izađe i pojavi se dnevno svetlo, receptori svetla u mrežnici šalju nam signal da je vreme za buđenje i sprečavaju stvaranje melatonina (hormona spavanja) u organizmu.

„Kada padne mrak telo dobija signal da je vreme za san i ispušta hormon spavanja. Ako ste u tom trenutku izloženi jakom izvoru svetla poput uključenog televizora onda ćete imati nemiran san.“

Situacija je obrnuta kada padne mrak. Tada telo dobija signal da je vreme za krevet i podstiče nas na spavanje ispuštanjem melatonina. Ako ste u tom trenutku izloženi jakom izvoru svetla poput uključenog televizora, onda ćete imati nemiran san jer svetlo značajno remeti osnovne telesne funkcije.

To rezultira osećajem pospanosti, lošeg raspoloženja i teskobe kada se probudite.

Isto je i za spavanje uz upaljeni komputer ili prigušena svetla – neurološka istraživanja pokazala su da oboje dovodi do lošeg raspoloženja. Stoga pokušajte da se rešite te navike. Ako ipak ne možete zaspati bez televizora, obavezno ga podesite na gašenje u određeno doba noći kako biste smanjili posledice lošeg sna.

Televizor-TV-daljinski-televizija

 

Izvor: pravda.rs