Share
Muči vas nesanica? Evo najboljih trikova da lakše utonete u san

Muči vas nesanica? Evo najboljih trikova da lakše utonete u san

I doktori koji se bave problemom nesanice nekada imaju problema da zaspu, ali to ne traje dugo. Njihova tajna su naučne metode koje ih uspešno odvode u zemlju snova. Ukradite njihove tehnike kako bi konačno mogli da se odmorite.

Foto:Thinkstock

Duvajte mehuriće

Možda zvuči smešno, ali ako napravite nekoliko mehurića ( onih iz plastične igračke kao kada ste bili deca) pred spavanje može vam pomoći da lakše zaspite. To je kao vežba dubokog disanja, koja vam može pomoći da umirite telo i um.

Skrenite um sa teških misli

Možda ste nekada čuli da treba da koristite krevet samo za dve stvari: spavanje i seks. Ali i čitanje knjige pred spavanje je takođe ok. Prevrtanje po krevetu je stresno i čini da telo proizvodi adrenalin tako vam otežavajući da zaspite. Skrenite misli dobrom knjigom i dopustite umoru da prevlada.

Isključite mozak

Slušanje umirujuće muzike ne samo da će vam pomoći da zaspite nego će i produžiti vreme sna i poboljšati njegov kvalitet. Blagi šumovi talasa i kapljice kiše usporavaju otkucaje srca i snižavaju krvni pritisak pomažući vam da se opustite.

Odradite trening uveče

Intenzivan trening neposredno pre spavanja snižava nivo hormona kortizola koji je uzrok stresa. Ne morate čak ni da idete do teretane, sve možete obaviti u vašem domu.

Izbegavajte gledanje na sat

Kada jednom pogasite svetla i ušuškate se u krevet ne proveravajte više koliko je sati, čak i ako se probudite usred noći. Ako to uradite, počećete da razmišljate koliko ste dugo već u krevetu i koliko vam je još sati sna ostalo. To će stvoriti anksioznost zbog koje ćete još duže ostati budni.

Napravite plan obaveza

Imate puno toga na umu? Ako se borite sa stresnim mislima na kraju teškog dana, napravite listu obaveza koje treba da obavite sutradan. Kada imat dosta briga, vaš mozak ne može da se „ugasi“ jer pokušava da obradi sve informacije. Kada ih zapišete na parče papira, vaš mozak će ponovo držati sve pod kontrolom i konačno može da se opusti.

 

Izvor: zenablic.rs / prva.rs