Share
Istorijsko otkriće: Nasa potvrdila da na Marsu teče voda!

Istorijsko otkriće: Nasa potvrdila da na Marsu teče voda!

Voda teče na Marsu! Ovo je danas potvrdila NASA koja kaže da tokom letnjih meseci na Crvenoj planeti voda teče niz kanjone i kratere čime se povećava šansa da na Marsu postoji i neki oblik života.

mars 01

Nasa potvrdila da na Marsu teče voda, Foto: Profimedia.rs

Voda za sobom stavlja duge i tamne mrlje koje mogu ići i nekoliko stotina metara nizbrdo na površini Marsa tokom letnjih meseci, pre nego što se pred jesen osuše kako površinska temperatura padne.

Fotografije snimljene na Marsu prikazuju strme doline i kratere prošaranje ovim mrljama na mestima kuda je tekla voda, a ceo prizor podseća na lepezu.

Mars
Naučnici nisu bili sigurni odakle je voda stigla, Foto: Profimedia.rs

Naučnici još nisu sigurni odakle je voda stigla, ali je verovatno da može doći od podzemnog leda ili se kondenzuje iz tanog sloja marsovske atmosfere.

„Danas postoji tečna voda na Marsu. Zbog toga sumnjamo da je moguće da postoji nastanjivo okruženje“, rekao je Majkl Mejer, vodeći NASA naučnik za istraživanje Marsa.

Mars
U 2011. godini NASA je uslikala male potoke, Foto: Profimedia.rs

Vodotoci mogu poslužiti NASA i drugim svemirskim agencijama da pronađu život van naše planete, ali i obezbede mesto za buduće ljudske misije odakle se voda može prikupljati iz prirodnih zaliha.

U 2011. godine NASA je uslikala male potoke koji teku niz zidove kratera od kasnog proleća do rane jeseni. Bez nekog ozbiljnijeg analiziranja, naučnici su te tokove nazivali RSL.

 

Izvor: 24sata.rs