Share

NIŠ Odbegli Momčilo Petković i Anđela Stojnev predati roditeljima

Sedamnaestoodišnji Nišlija Momčilo Petković i trinaestogodišnja Anđela Stojnev, koji su 25. septembra zajedno pobegli od kuće, juče su iz Bugarske, gde su se prijavili kao izbeglice iz Iraka, deportovani u Srbiju. Do graničnog prelaza Gradina dopratio ih je konzul Srbije u Bugarskoj Aleksandar Stamatović. Momčilo je stigao u pratnji svog oca dok je Anđelu majka sačekala na graničnom prelazu jer nije imala pasoš pa nije mogla da otputuje u Bugarsku.

momcilo i andjela

Momčilo Petković i Anđela Stojnev

Maloletnike je do graničnog prelaza dovezla bugarska policija Iz njihvog vozila odmah su ušli u zgradu Uprave granične policije Republike Srbije izbegavajući novinare. Njihovi roditelji bili su vidno nervozni dok su čekali da se okonča procedura neophodna za njihov ulazak u Srbiju. Posle skoro jednoipočasovnog zadržavanja u zgradi Uprave granične policije izašli su na sporedan ulaz i utrčali u vozilo koje ih je odvezlo put Dimitrovgrada.

Anđelina majka Elica Stojnev žurno je prošla kraj novinara. U prlazu je kratko kazala : – Najvažnije je da su živi i zdravi. Momčilov otac je odbio da bilo šta kaže o ovom događaju koji je digao na noge i Srbiju i Bugarsku.

Konzul Stamatović izrazio je zadovoljstvo što se ovaj događaj okončao hepiendom.

deca_03

Aleksandar Stamatović, konzul Srbije u Bugarskoj

– Zahvaljujući pravovremenoj reakciji prvenstveno roditelja, niške Policijske uprave, Ministarstva spoljnih poslova i naše ambasade u Bugarskoj ova priča je dobila srećan kraj. Zahvaljujemo bugarskim organima na korektnom i profesionalnom postupanju i ubrzanom postupku transfera maloletnika. Tinejdžeri su bili u izbegličkom kampu odakle smo ih jutros preuzeli. Odatle su prebačeni u odeljenje za migracije i nakon okončanja potrebne procedure pripadnici bugarskog MUP- a su ih doveli do granice. Deca su dobro, nikakvih problema nisu imali tako da se ovo sve ipak dobro završilo – saopštio je Stamatović.

deca

Bugarska policija dovezla maloletnike do srpske granice

Odbegli par je sa granice upućen u Policijsku ispostavu u Dimitrovgradu radi obavljanja daljih formalnosti s obzirom na to da su iz Bugarske došli sa privremenim dokumentima koje im je obezbedila naša ambasada. Kako saznajemo, oni će čim se odmore biti pozvani na razgovor u nišku Policijsku upravu. S obzirom na to da su u pitanju maloletne osobe, razgovor će biti obavljen u prisustvu radnika Centra za socijalni rad.

Andjela-Stojnev-Momcilo-Petkovic-620x350

Pobegli zbog ljubavi

Razlozi i detalji njihovog bekstva biće poznati tek nakon što deca daju izjavu policijskim službenicima. Međutim, njihovi roditelji su potvrdili da su maloletnici u ljubvnoj vezi sa kojom se oni nisu slagali. To je bio razlog njihvog bekstva od kuće. Kako je utvrđeno, oni su se autostopom uputili u pravcu Negotinske krajine. U blizini Knjaževca pešice su se domogli Bugarske a tomo su se prijavili kao izbeglice iz Iraka u nadi da će se na taj način domoći evropskih zemalja. Međutim, kada su saznali da im preti deportacija u Irak, Momčilo se javio ocu i pozvao ga da dođe po njega u Bugarsku.

 

Izvor: belami.rs