Share
Ko neće grejanje mora da plati 33 odsto fiksnog dela računa

Ko neće grejanje mora da plati 33 odsto fiksnog dela računa

Naknada koju će građani biti u obavezi da plaćaju ukoliko privremeno obustave daljinsko grejanje biće 33 odsto cene fiksnog dela, što će za grejnu površinu od 50 kvadrata biti 460 dinara mesečno, odluka je Gradskog veća. Gradonačelnik Niša Zoran Perišić pozvao je skupštinu grada da razmotri rad Nadzornog odbora i menadžmenta Toplane, jer ne poštuju odluke i preporuke ovog tela.

Korisnici daljinskog grejanja koji privremeno obustave ovu uslugu, ubuduće će plaćati 33 odsto od jedinične cene fiksnog dela koji iznosi 28, 26 dinara, pomoženo sa kvadraturom grejnje površine. To je manje od 10 dinara po kvadratu, pa će vlasnici stanova od 50 kvadrata plaćati Toplani 460 dinara, ukoliko privremeno obustave grejanje.

Nadzorni odbor Toplane je ranije tražio od Gradskog veća da odobri poskupljenje fiksnog dela za oko 4 dinara, pa bi cena bila 32,38 dinara po kvadratu. Veće je tada vratilo toplani ovu odluku sa zahtevom da zadrže staru cenu. Kako je odgovor Nadzornog odbora bio da nema uslova da donesu drugačije cene, nadležna Uprava je utvrdila da cena fiksnog dela ostaje ista, dok je cena varijabilnog dela 5,53 dinara po kwh. Kako su naglasili, Toplana bi trebalo da smanji troškove racionalizacijom poslovanja. S obzirom na to da ovo preduzeće ni ranije nije poštovalo preporuke gradske vlasti, gradonačelnik Perišić je zatražio od gradske skupštine da razmotri rad odbora i menadžmenta Toplane.

Pored ovih odluka, gradsko veće je saglasno da grad učestvuje u realizaciji Studije izvodljivosti za postrojenje za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda, koju spravode Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine sa Švedskom agencijom za međunarodnu razvojnu saradnju. Projekat izrade studije finansira se iz evropskih fondova sa 130 000 evra, a rok za završetak studije je april 2016. Direktor RRA Jug Bojan Avramović je rekao da, iako su rokovi kratki, grad neće trošiti novac kao na izradu prethodne studije koju nisu radili po standardima EU i čije je 3 faze izrade, dok se nije odustalo od nje, grad platio 300 000 evra.

Video prikaz:

 

Izvor: ntv.rs