Share
NIŠ Uskoro smena direktora gradske Toplane?

NIŠ Uskoro smena direktora gradske Toplane?

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić pozvao je Skupštinu grada Niša da se na prvoj narednoj sednici pozabavi problemom Gradske Toplane. On je pozvao Skupštinu grada da razmotri rad Nadzornog odbora i menadžmenta Toplane, jer ne poštuju odluke i preporuke ovog tela.

Toplana- grad Nis

Gradsko veće nema institucionalnu moć da sankcioniše nepoštovanje predloga veća, ali Skupština tu moć ima, dodao je gradonačelnik.

“Ovakva odluka nije ispunjavanje ničijih želja i odgovor na pritiske, već razumno reagovanje u realnoj situaciji. Da je rukovodstvo Toplane imalo više sluha, da je poslušalo naše ranije preporuke i sprovelo racionalnizaciju i štednju na način kako je trebalo, ne bi ni sebe ni građane doveli u situaciju da budu sa suprotnih strana rova. Zbog ovakvog ponašanja menadžmenta preduzeća zahtevam od načelnika Uprave za energetiku i komunalne službe da hitno sprovede meru upravnog nadzora”, rekao je Perišić.

Zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković je još jednom ponovio da bi trebalo kod državnih organa zatražiti promenu Zakona, kojim bi se omogućilo da direktore preduzeća i Nadzorne odbore postavlja i menja Gradsko veće. Sa ovim predlogom složio se i gradonačelnik Niša.

Zbog visokih računa i lošeg odnosa prema kupcima veliki broj korisnika Toplane je danima protestovao, a jedan deo njih podneo je i zahtev za isključenje sa toplovodne mreže.

Korisnici daljinskog grejanja koji privremeno obustave ovu uslugu, ubuduće će plaćati 33 odsto od jedinične cene fiksnog dela koji iznosi 28, 26 dinara, pomoženo sa kvadraturom grejnje površine. To je manje od 10 dinara po kvadratu, pa će vlasnici stanova od 50 kvadrata plaćati Toplani 460 dinara, ukoliko privremeno obustave grejanje.

Nadzorni odbor Toplane je ranije tražio od Gradskog veća da odobri poskupljenje fiksnog dela za oko 4 dinara, pa bi cena bila 32,38 dinara po kvadratu. Veće je tada vratilo Toplani ovu odluku sa zahtevom da zadrže staru cenu. Kako je odgovor Nadzornog odbora bio da nema uslova da donesu drugačije cene, nadležna Uprava je utvrdila da cena fiksnog dela ostaje ista, dok je cena varijabilnog dela 5,53 dinara po kwh. Toplana bi trebalo da smanji troškove racionalizacijom poslovanja.

Nakon što Uprava za komunalne delatnosti sprovede kontrolu Skupština grada Niša će, ukoliko postoji pravni osnov koji je naveden u Zakonu o javnim preduzećima, da pokrene proceduru razrešenja organa upravljanja Toplane, pojasnio je zamenik predsednika gradskog parlamenta Nenad Stanković.

 

Foto: M.B.

Izvor: niskevesti.rs