Share

RTS pretplata pod batinama

… ili bolje rečeno neću da plaćam, Žikinu seljanicu, beogradsku hroniku i jačanje entuzijazma građanima praznih stomaka. Sve počinje i završava onako kakav je običaj u Srbiji. Zakon je naložio RTS-u da o svojoj programskoj šemi ima javnu raspravu, i van Beograda. Da nije zakona, nikada ih videli ne bi.

javna rasprava o tv pretplati u Nisu

Sastanak je otvorio naš gradonačelnik. Pozdravio goste i nas, slikao se za TV i otišao. I ovoga puta su građani Niša morali da sami se bore za svoje interese. Onda je počelo izlaganje predstavnika RTS-a. Soc-realizam. U Nišu žive neki planinski ljudi, nikada TV nisu videli, pa su nam lepo prikazali dijagrame, objasnili kako su baš gledani i kako je počelo, kako su pravili program pre nove ere.

Sve vreme, od Bujoševića, je provejavalo pitanje „kako da Vam uzmem pare“.Nije zadovoljan. Odredio je da pretplata za RTS bude 150 dinara, za građane Srbije koji žive u Vojvodini, i 500 dinara za ostale. Sve je odredio, samo ne zna kako da uzme. Ako je to pretplata, stvar je dobrovoljnosti. Znači, ništa od para. Zato pretplatu preimenuje u taksu. Taksa je kao porez, mora se. Ako je ne platite, sudski izvršitelj odmah završi posao. „Ali međutim“ što mi kažemo, zakon u taksi ne prepoznaje RTS, nema na to pravo. Traži od nas i vlade Srbije da se reši taj njegov problem. Raspravu o programskoj šemi sveo na pitanje „kako da Vam uzmem pare“.

Dragan Bujosevic u Nisu Dragan Bujošević, generalni direktor RTS-a

Sa njima je bila i predstavnica NVO, nešto kao „kritičko mišljenje“. Našla je primedbe na programski sadržaj RTS-a. Vojvodina je u programima zastupljena sa samo 4%, građani Niša nisu obavešteni o stavovima Vojvodine! Gospodina Pajtića, takođe, ima malo i na neravnopravan način je zastupljen! Bezobrazluk. Nevaspitanje velikih razmera. Gospođa je zabrinuta za Vojvodinu i Pajtića, koji imaju 2 TV programa i 4 radio stanice. I pretplatu od 350 dinara. Sa Nišlijama nema problema, oni će se vratiti na brda okolna, njima ne treba zastupljenost, ko će još njih da gleda a kamo li da sluša. Što bi neko u Vojvodini trebao da zna šta se dešava u Nišu?

Nama Nišlijama je taj RTS, ne tako davno, ukinuo Radio Niš. Sada je vlada Srbije, privatizovala Nišku TV. Još 80 zaposlenih Nišlija je otišlo ni biro rada. Za to vreme, u Novom Sadu, radiće oko 1500 ljudi, oko 1500 njih biće finansirano iz sredstava svih građana. Niški kulturni radnici, niška pamet, niška privreda… ostaje bez prava da pokaže svoja umeća ostatku Srbije. Svako ko se i malo istakne svojim radom, ako želi dalje da napreduje, može uzeti koferče i pravac Beograd, Novi Sad ili EU. Niš polako izumire.

Na pitanja prisutnih, onih koje ih muče, nije bilo odgovora. Nacionalne manjine su ukazivale da su imale svoje programe na lokalnim stanicama, više ne. Nema rešenja, ćute. Na pitanje, bivšeg urednika niške TV, Milana Petkovića, kako misli da obezbedi ravnopravnu zastupljenost svih regiona, Bujošević odgovara sa „ne znam“. Na pitanje da li nejednaka RTS taksa ruši Ustavom zagarantovanu ravnopravnost građana odgovara sa „Ako tako postavljate pitanje, da“. Da, krši se Ustav i šta ga briga, ko će još o tome razmišljati. Na predloge da u okviru „visokobzdžetski emisija, sto i stolica“ ne gostuju jedni te isti iz Beograda, da jedna stolica bude u Nišu, jedna u Užicu… nije bilo odgovora. I tako redom, za potrebe Nišlija nema odgovora.

Večernji dnevnik RTS-a. Građani Niša podržali programsku šemu RTS-a! Bujošević traži, od vlade Srbije, da se nađe način i pretplata naplati. Ako treba i pod batinama.
Nišlije, srećan Vam RTS program. Kada Žika, sa svojom Šarenicom, svrati do nas, opanke na noge i narodnu nošnju na sebe. Neka nas, kao retke primerke, prikažu ostatku Srbije. „Reporteri RTS-a su obilazeći Srbiju, zatekli i ovo“. Džepove ne držite izvrnute, RTS nam je već objasnio da je u Srbiji blagostanje, ne prikazujte lažnu sliku Srbije.

 

Piše: Milosav Jukić

Izvor: gradjanin.rs