Share
Francuzi hoće da skrate radnu nedelju

Francuzi hoće da skrate radnu nedelju

Švedska polako uvodi šestočasovno radno vreme, a u Srbiji je ta tema još naučna fantastika. Međutim, ova „inovacija“ polako se širi Evropom.

Francuzi, koji su 2000. godine skratili radnu nedelju sa 40 na 35 radnih sati, sada se bore za dodatno skraćanje na 32 sata nedeljno, prenosi Tanjug.

Francuski sindikat Generalna konfederacija rada (GKR) krenuo je u “sveopšti napad” na tridesetpetočasovnu radnu sedmicu u Francuskoj.

“Kraće radno vreme podiže produktivnost i utiče na bolje upravljanje procesom rada”, izjavio je organizator GKR sindikata Muhamed Osedik na konferenciji za novinare u Parizu.

Na taj način bi se, prema njegovim rečima, sačuvala postojeća i stvorila nova radna mesta.

“Podržavamo smanjenje radnih časova u okviru pravnih okvira i na osnovu pregovora radnika i poslodavaca. Takvo smanjenje treba da prihvate radnici, umesto da im se ono jednostavno nametne”, naveo je Osedik, a prenosi list Figaro.

Francuska vlada, sa socijalističkom partijom na čelu, već godinama se bori da smanji stopu masovne nezaposlenosti.

Četrdesetočasovna radna nedelja bila je “simbol” rada tokom cele druge polovine 20. veka, sve dok 2000. godine Francuska nije odlučila da skrati radnu nedelju na 35 sati.

Sredinom prve decenije 21. veka, Holandija je postala prva zemlja koja je skratila radnu nedelju u nekim slučajevima i ispod 30 časova.

U Belgiji i Holandiji zvanično radno vreme je 30 sati nedeljno a Švedska uveliko radi na skraćenju radnog dana na šest sati.

 

Foto: Blic; Pixabay

Izvor: BIZLife, Tanjug