Share
Pet navika kojima nesvesno uništavamo vid

Pet navika kojima nesvesno uništavamo vid

Jeste li znali kako neke svakodnevne navike koje radimo rutinski mogu ugroziti vaše oči? Želite li sačuvati vid i oči održati zdravima izbegavajte sledeće navike:

oko 1

1. Gledanje filmova na laptopu ili tabletu

Iako je praktično i zabavno, gledanje filmova, serija ili dugo čitanje s laptopa ili tableta je vrlo štetno za vaš vid.

Blizina ekrana koji je tek 20 do 30 centimetara udaljen od vašeg lica značajno umara i napreže oči zbog čega se mogu javiti i glavobolje. Povremeno napravite pauzu više puta dnevno od 5 minuta i gledajte u daljinu.

komp oci

2. Odlazak na sunce bez sunčanih naočara

Osim što šteti vašoj koži, UV zračenje vrlo je opasno i za vaše oči te može uzrokovati razne bolesti.

Tokom kasnih prolećnih i letnjih meseci, kada je UV zračenje najjače ne zaboravite staviti sunčane naočare čija stakla imaju adekvatnu zaštitu. Naočare nosite tokom leta čak i ako je polu oblačno vreme.

naocare sunce

3. Čitanje tokom vožnje

Duga vožnja može biti poprilično dosadna, ali umesto čitanja pronađite radije neku drugu zanimaciju za oči. Naime, tokom čitanja u vožnji vaše su oči konstantno u pokretu te se stalno trude da uhvate dobar fokus.

S obzirom na to da se vaše ruke zbog vožnje stalno pomeraju, oko se značajno umara i opterećuje dvostruko više nego kod običnog čitanja zbog čega možete osetiti glavobolju i zamućen vid.

citanje knjige

4. Premalo treptanja pred kompjuterom

Koliko vam se puta dogodilo da ste se tokom korišćenja interneta, čitanja, igranja igrice ili pisanja na računaru ‘zabuljili’ u ekran i jednostavno zaboravili da trepćete.

Premalo treptanja isušuje oko i izaziva iritacije poput peckanja i svrba oka. Ako nakon korišćenja računara često osećate navedene simptome nabavite veštačke suze – kapi koje štite i vlaže oko.

kapi za oko

5. Premalo sna

Poznato je kako premalo sna može prouzrokovati tamne i nadute podočnjake, a ova vrlo loša navika šteti i vašim očima. Tokom noći oči se regenerišu i odmaraju. Prekratak san tako oku ne dozvoljava da se ‘odmori’ te može uzrokovati suvoću oka i pucanje kapilara u oku.

 

Media Press