Share
Šta je presudno za hemiju između muškarca i žene?

Šta je presudno za hemiju između muškarca i žene?

Naučnici pokušavaju već decenijama da objasne zašto je „hemija“ prisutna između nekih parova, a između drugih pojedinaca „zakazuje“. U svojim nastojanjima došli su i do nekih zajedničkih faktora koji pojačavaju seksualnu privlačnost među osobama ženskog i muškog pola.

par privlacnost

1. Nos je važan igrač u predigri

Muškarce seksualno uzbuđuje kombinacija mirisa lavande i bundeve, a žene duet krastavca i sladića. Na uzbuđenje utiču ove arome u parfemima i mirisnim svećama.

2. Crvena je moćna boja

Veće su šanse da će žena da bude pozvana na sastanak ako je obučena u crveno, pišu saradnici studije u stručnom magazinu Journal of Personality and Social Psychology. Muškarci su, naime, pod uticajem kulturnih simbola, na primer Dana zaljubljenih, pa povezuju ovu boju s romantikom i seksom.

3. „Pijane naočare“ zaista postoje

Kad popijemo koju čašicu više, osobe suprotnog pola izgledaju bolje, jer mozak ne primećuje asimetriju njihovih lica. Simetrična lica nas evolucijski više privlače jer ukazuju na manju mogućnost od genetskih defekata, otkrili su istraživači.

4. Naši tipovi se menjaju

Žene koje ovuliraju više gledaju muževne muškarce naglašenih mišića jer smatraju da mogu da im pomognu u začeću snažnije i zdravije dece. Nasuprot tome, tokom menstruacije su više zainteresovane za muškarce nežnijih telesnih karakteristika, jer traže ljubaznost i kooperativnost.

5. Stres podstiče seksualnu privlačnost

U stresnim okolnostima i pod jačim delovanjem adrenalina, pojačava se seksualna privlačnost između polova. U studiji je dokazano da će istu ženu da pozove veći broj muškaraca na sastanak nakon prelaska nestabilnog mosta, nego oni koji su do nje stigli sigurnim putem.

 

Media Press