Share
Nišlijka će predstavljati Srbiju na naučnoj olimpijadi u Južnoj Koreji

Nišlijka će predstavljati Srbiju na naučnoj olimpijadi u Južnoj Koreji

Učenica prvog razreda Specijalizovanog odeljenja Gimnazije „Svetozar Marković“ u Nišu, Bogdana Đorđević (15) deo je tima koji će predstavljati Srbiju na Internacionalnoj juniorskoj naučnoj olimpijadi početkom decembra u Južnoj Koreji.

nis-bogdana-djordjevic-foto-i-andjelkovic

Za Bogdanu ovo takmičenje biće „vatreno krštenje“, jer po prvi put odlazi na svetsko takmičenje koje će joj biti odskočna daska za dalje. Trema je prisutna kaže ona, ali se raduje druženju, putovanju i testu na kojem će proveriti svoje znanje.

– Uzbuđena sam jako što sam uspela da se plasiram za Olimpijadu, jer je ovo prvi put da idem na takmičenje gde će biti okupljeni najbolji iz celog sveta, kaže Bogdana.

Za plasman na Internacionalno takmičenje izborila se još kao učenica završnog razreda osnovne škole, prošla sve nivoe takmičenja, počev od opštinskog do državnog, gde je bila među prvima.

– Želim da kažem da ću učiniti sve da u što boljem svetlu predstavim sebe, svoju zemlju i svoj grad. Ovo će biti prvi test o zanju koji ću morati da položim. Vežbam umereno, najviše dva sata dnevno i imam vremena za sve ostalo. U školi mi najbolje idu naravno prirodne nauke, a o tome šta bih studirala i gde još uvek je rano da razmišljam. Vreme će mi pokazati najbolji put, objašnjava Bogdana.

Osim Nišlijke srpski tim predstavljaju i takmičari iz Beograda, Novog Sada, Šapca i Loznice.

 

Autor: I. Anđelković

Izvor: Blic