Share
NIŠ Film “Ejmi” otvara 11. “Slobodnu zonu” u “Vilinom gradu”

NIŠ Film “Ejmi” otvara 11. “Slobodnu zonu” u “Vilinom gradu”

Jedanaesti filmski festival “Slobodna zona” biće otvoren u četvrtak, 5. novembra 2015. godine, u 20 sati u bioskopu “Vilin Grad”. Festival će otvoriti dokumentarni film “EJMI” Asifa Kapadije. Ulaznice po ceni od 300 dinara mogu se kupiti na blagajni bioskopa.

Amy Winehouse 1

Video:

Pored ovog dokumentarnog filma, na repertoaru “Vilinog Grada”, a u okviru Slobodne zone, biće prikazana još tri ostvarenja. U petak, 6. novembra, biće prikazan film “Taksi”, u subotu ostvarenje “Ja Erl i devojka na samrti”, a u nedelju “Dugme od sedefa”. Termin ovih projekcija je 18 sati i 30 minuta, a cena ulaznice je 250 dinara.

Nakon svečanog otvaranja u “Vilinom Gradu”, svake naredne večeri u toku trajanja festivala, do 10. novembra, filmovi će biti prikazivani i u Niškom kulturnom centru od 19 i 21 čas.
Program festivala “Slobodna zona” za Niški kulturni centar možete pogledati ovde.

DEVOJKA KOJA JE ŽELELA DA NESTANE

Poput junaka njegovog prethodnog filma SENA i EJMI (Vajnhaus) na neki način umire pred kamerama – njen poslednji nastup ili makar njegov najtragičniji deo snimljen je mobilnim telefonom 18. juna 2011. na Kalemegdanu u Beogradu.

Umesto trijumfalnog povratka na scenu, Ejmi Vajnahus umire mesec dana kasnije od trovanja alkoholom u svom domu u Londonu. Tokom samo osam godina duge karijere njena krhka pojava, retro frizura, pogled oivičen ajlajnerom, ekscesi u javnosti, narkotici i alkohol sa jedne i njen nezaboravni glas i izuzetan talenat sa druge strane, bili su pravi magnet za medije. Njena prerana smrt u 27. godini medijski je ispraćena kao jos jedna klasična priča o životu i smrti rok zvezde.

Reditelja Asifa Kapadiju, međutim, zanima ona druga Ejmi – osoba koja se krije iza naslova u tabloidima i van svetlosti reflektora. Osoba koja je napisala sve one pesme, iz koje izvire taj neverovatni glas. Uz pomoć preko stotinu (audio) intervjua i bezbroj privatnih video snimaka koje su mu ustupile osobe bliske pevačici, ali i snimaka paparaca, Kapadija tokom više od tri godine rada na filmu virtuozno sklapa portret mlade, talentovane žene, koja rastrzana izmedju ličnih problema i zahteva muzičke industrije, gubi bitku sa agresivnim medijima i na kraju i sa samom sobom.

Video:

Njena muzika je ključ za razumevanje njene duše i reditelj traži odgovore u tekstovima njenih pesama. “Tamo sve piše“, kaže Kapadija u jednom intervjuu. Rehab, jedan od njenih najvećih hitova, opisuje mozda ključni momenat u njenom životu – na nagovor njenog prvog menadžera i prijatelja Nika Šimanskog, Ejmi je na korak od odlaska na odvikavanje – paradoksalno, njen otac, smatra da to nije potrebno i ona ostaje sama sa svojim demonima.

Kada je 5 godina kasnije menadžment praktično natera da izađe na scenu u Beogradu to je poslednji čin drame kojoj smo svi bili svedoci. U arhivskim snimcima koje Kapadija koristi u filmu Ejmi nas gleda pravo u oči, jedan na jedan.

Ejmi će vas naljutiti, biće vam neprijatno, skretaćete pogled, možda i plakati – zato što je to film o nama i vremenu u kome živimo.

Dobro došli u Slobodnu zonu!

 

Media Press