Share

Stotine Nišlija prvi put protestuje ispred Parking servisa

Nakon što su četiri meseca protestovali zbog visoke cene grejanja niške Toplane, Nišlije koje je na bunt pokrenulo Udruženje predsednika skupštine stanara prvi put su se sa pištaljkama i transparentima okupile i ispred Parking servisa.

protest nis 1Okupljeno više stotina Nišlija

Ispred Toplane, odakle su počinjali i prethodni protesti, došlo je oko stotinu građana, a njihov broj se usput uvećavao, tako da je tokom šetnje Bulevarom Nemanjića i Ulicom 7. juli dostigao oko tri stotine. Sve vreme su se čuli povici: “Lopovi, lopovi…”.

Nakon što su se čula pojedinačna mišljenja da je ovaj skup politički, iz Udruženja to oštro negiraju i tvrde da je ovo “skup građana koji su nezadovoljni radom Toplane i Parking servisa”.

U 2015. godini Parking servis je postao kaznena ekspedicija koja sprovodi restriktivnu politiku lokalnih vlasti nad stanovnicima Niša. Ta politika je socijalno neodrživa, ucenjivačka i ekonomski neopravdana, i mi na to više ne želimo da pristajemo – kaže Ivica Živković iz Udruženja.

Protest nis 4

Dodaje da čelnici Parking servisa ne treba da se pozivaju na “odluke koje su sami donosili” i “kriju iza podzakonskih i lokalnih tumačenja važećih zakona jer su ta tumačenja samo prividno legalna”.

Ophođenje Parking servisa prema građanima je nelegitimno, nemoralno, neodgovorno i necivilizovano. Korisnici njihovih usluga su obmanuti da se sredstva prikupljena naplatom parkiranja u izgradnju javnih garaža i obeležavanje novih parking mesta. Mi ne znamo gde se usmerava ostvareni apital ovog preduzeća – istakao je Živković.

Svoje nezadovoljstvo demontranti su iskazali i ispred Gradske kuće gde im se obratio Đokica Jovanović, jedan od organizatora protesta.

protest nis 2

Naš zahtev mora da bude da se svi dugovi otpišu onima koji ne mogu da plaćaju. To je pre tri godine to uradila islandska država. MMF se grdno ljutio na Island, ali je njihova vlada odgovorila da je odgovorna samo svojim građanima, ne prema MMF-u. Da li naša vlast ima ikakvu odgovornost prema svojim građanima? – pitao je Jovanović.

On je poručio gradskim vlastima da se “komunalna politika u ovom gradu neće više voditi bez građana Niša”, da su svesni da se priprema novi cenovni udar od Toplane i “da ih drže na oku”.

Ne tvrdim, ali ozbiljno sumnjam da se političke partije finansiraju iz javnih komunalnih preduzeća. Ne tvrdim, ali sumnjam da je partijsko zapošljavanje vid finansiranja političkih partija – rekao je Đokica Jovanović.

Djokica-Jovanovic

Podsetimo, članovi Udruženja od Parking servisa traže uvid u strukturu i visine zaposlenih, mesto nezavisnog posmatrača u Nadzornom odboru i izmenu Odluke o osnivanju kojom će se definisati profil i delatnost preduzeća.

Najavljujući poslednji protest, zatražili su da predstavnici Grada donesu “sistemsko rešenje za građane Niša” koji su, kako kažu, “u dužničkom ropstvu po osnovu nemogućnosti plaćanja računa“.

protest nis 3

Ovi građani su svoju “borbu protiv javnih preduzeća” počeli kao neformalna grupa građana. U junu su ispred Toplane okupili oko hiljadu građana sa zahtevom da se omogući isključenje sa daljinskog grejanja. Protesti su nastavljeni ispred Gradske kuće, a jednom i Skupštine Grada.

 

Izvor: juznevesti.com